ΚΟΣΜΟΣ

Η ατζέντα των συνομιλιών Κάμερον-Μέρκελ

Η ατζέντα των συνομιλιών Κάμερον-Μέρκελ

To πώς θα καταστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ανταγωνιστική αναμενόταν να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελας Μέρκελ, που επισκέφθηκε την Τετάρτη το Λονδίνο, την ώρα που ο Τύπος δημοσιεύει σενάρια για την ενδεχόμενη υποστήριξη που θα προσφέρει η Γερμανίδα καγκελάριος στον Βρετανό πρωθυπουργό, όσον αφορά τη βούλησή του να μεταρρυθμίσει τον θεσμό.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα προκειμένου να καταστήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο σταθερή και ανταγωνιστική σε σχέση με σήμερα. Και οι δύο μας έχουμε λάβει σε εθνικό επίπεδο όλα τα μέτρα προκειμένου να επιτύχουμε την εξυγίανση των δημοσιονομικών μας και είναι σημαντικό να το κάνουμε σε μακροπρόθεσμο επίπεδο», υπογράμμισαν οι δύο ηγέτες σε μια κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε πριν από την άφιξη της Μέρκελ στη βρετανική πρωτεύουσα.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα προκειμένου να βελτιώσουμε το δυναμικό της ενιαίας αγοράς και να ελαττώσουμε τους κανονισμούς που περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα. Πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να αίρουμε τα εμπόδια στο εμπόριο κυρίως με το να υιοθετήσουμε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ το 2015» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο περιοδείας της στις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου για να προετοιμάσει τη γερμανική προεδρία της Ομάδας των Επτά (G7), θα κριθεί βάσει πιο στενών, εθνικών συμφερόντων: ο Κάμερον, που επιδιώκει να μειώσει την εισροή των Ευρωπαίων μεταναστών εργατών, ελπίζει να λάβει την υποστήριξη της Μέρκελ όσον αφορά τα μέτρα που προωθεί, κυρίως την θέσπιση περιορισμών στις παροχές κοινωνικών επιδομάτων.

Σύμφωνα με τους Times, η Γερμανίδα καγκελάριος είναι έτοιμη να υποστηρίξει το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να καταργήσει τις κοινωνικές παροχές που δίνονται στους μετανάστες τα παιδιά των οποίων ζουν στο εξωτερικό. Εάν αυτό συμβεί πράγματι, θα πρόκειται για μια ένδειξη στήριξης που ο Κάμερον θα δεχθεί με μεγάλη ικανοποίηση, 4 μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ενόψει των οποίων το ζήτημα της μετανάστευσης πρωταγωνιστεί.

Η εφημερίδα Daily Telegraph έγραψε ότι η καγκελάριος αναμένεται να επισημάνει ότι κάθε αλλαγή στην κοινωνική πολιτική της Βρετανίας που θα αφορά και τους Ευρωπαίους μετανάστες πρέπει να διεξαχθεί εντός του πλαισίου των ευρωπαϊκών συνθηκών, την ώρα που οι Financial Times υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν «όρια σε αυτά που η Γερμανία μπορεί να προσφέρει στη Βρετανία σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της ΕΕ».

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες βρίσκονται η ουκρανική κρίση και η οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο όπως και η Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις