ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Ξένα κεφάλαια στον πυρηνικό σταθμό Μπέλενε

Βουλγαρία: Ξένα κεφάλαια στον πυρηνικό σταθμό Μπέλενε

Ξένος επενδυτής, που δεν προέρχεται από τη Ρωσία εκδήλωσε ενδιαφέρον για το έργο του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, που εγκαταλείφθηκε τον Μάρτιο του 2012 από την τότε κυβέρνηση ως ασύμφορο.

Το ενδιαφέρον ξένου επενδυτή που δεν προέρχεται από τη Ρωσία για το έργο του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κεντροαριστερού κόμματος της Βουλγαρίας ABV Ρούμεν Πέτκοφ. Επικαλούμενος προσωπικές του πηγές, ανέφερε ότι επιστολή του ενδιαφερόμενου επενδυτή έφθασε, ήδη, στο υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων ΒΤΑ, «ο ενδιαφερόμενος επενδυτής ζήτησε συνάντηση με τη βουλγαρική κυβέρνηση». Επίσης δεν επιθυμεί καμία συμφωνία που να υποχρεώνει την κυβέρνηση να αγοράζει την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται στο μελλοντικό πυρηνικό σταθμό και είναι έτοιμος να αξιοποιήσει τον υφιστάμενο σχεδιασμό του έργου, που έχει, ήδη, εγκριθεί.

Ο κύριος Πέτκοφ σημείωσε ότι η βουλγαρική κυβέρνηση θα πρέπει να καλέσει τον επενδυτή για να ενημερωθεί σχετικά με την επενδυτική του δραστηριότητα, τις εγγυήσεις προέλευσης κεφαλαίων και γενικότερα για τη δράση του.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν είναι αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων της Βουλγαρίας με τη Ρωσία για την παράταση της διάρκειας ζωής των δύο λειτουργικών αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι. Επεσήμανε μάλιστα ότι, εάν το έργο του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε δεν τεθεί σε διαδικασία κατασκευής, τότε, «σε είκοσι χρόνια, η Βουλγαρία θα εξαφανιστεί από τον παγκόσμιο χάρτη ως χώρα - παραγωγός ατομικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς και το φταίξιμο θα ανήκει σ' αυτή την κυβέρνηση».

Κ. ΤΖ.

Σχετικές ειδήσεις