ΚΟΣΜΟΣ

Κέρι: Ζήτω η Γαλλία, η καρδιά μας είναι κοντά σας

Κέρι: Ζήτω η Γαλλία, η καρδιά μας είναι κοντά σας

«Ζήτω η Γαλλία», έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων, στη γαλλική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, τιμώντας έτσι τη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων στο Παρίσι.

«Η καρδιά μας είναι κοντά σας για τον εφιάλτη που η Γαλλία έζησε τις τελευταίες ημέρες», έγραψε ο Κέρι, χαιρετίζοντας τον «περήφανο και μεγάλο σύμμαχο - φίλο των ΗΠΑ».

«Αυτό που το Charlie Hebdo σημαίνει, ουδέποτε θα σιγήσει. Η ιδέα της ελευθερίας της έκφρασης είναι παρά πολύ ισχυρή. Ζήτω η Γαλλία», έγραψε ο γαλλόφωνος (και γαλλόφιλος, καθώς μέλη της οικογένειάς του έχουν γαλλική υπηκοότητα) επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον Ζεράρ Αρό, ο Κέρι «συνεχάρη επίσης τη γαλλική αστυνομία για την αποτελεσματικότητά της».

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως ο Τζον Κέρι ήταν ο πρώτος στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης που την Τετάρτη, μιλώντας στα γαλλικά Μέσα, εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπόνια του μετά την επίθεση κατά της σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμντό στην οποία έχασαν τη ζωή τους 12 άτομα.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε μια σπάνια διπλωματική κίνηση, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετέβη το βράδυ της Πέμπτης (8/1) στη γαλλική πρεσβεία, για να τηρήσει ενός λεπτού σιγή, αλλά και να γράψει επίσης στο βιβλίο συλλυπητηρίων, τονίζοντας «Ζήτω η Γαλλία». Σε ομιλία του χθες βράδυ, για μια ακόμη φορά, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς τη Γαλλία, τον «παλαιότερο σύμμαχό» τους, επισημαίνοντας τις κοινές τους «οικουμενικές αξίες» όπως η ελευθερία…

Σχετικές ειδήσεις