ΚΟΣΜΟΣ

Στο «αιματοβαμμένο» εβραϊκό παντοπωλείο ο Νετανιάχου

Στο «αιματοβαμμένο» εβραϊκό παντοπωλείο ο Νετανιάχου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε το εβραϊκό παντοπωλείο στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου τέσσερις Εβραίοι σκοτώθηκαν από έναν τζιχαντιστή.

Το εβραϊκό παντοπωλείο του Παρισιού, όπου διαδραματίστηκε η ομηρία με την αιματηρή κατάληξη, επισκέφθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την ώρα που διάφορα ισραηλινά μέσα ανέφεραν πως ειχε αυτοπροσκληθεί στη διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας στη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ η γαλλική προεδρία του είχε ζητήσει να μην παραστεί.

Κάτω από πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ο Νετανιάχου, τον οποίο συγκεντρωμένοι μπροστά από το σούπερ-μάρκετ υποδέχθηκαν φωνάζοντας «Μπίμπι, Μπίμπι» (το προσωνύμιό του), στάθηκε μπροστά από τα λουλούδια που ο κόσμος έχει αποθέσει στον τόπο της τραγωδίας. Την προηγουμένη είχε αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα στη Μεγάλη Συναγωγή του Παρισιού.

Στη συνέχεια μίλησε για λίγο σε Ισραηλινούς δημοσιογράφους.
Αναχώρησε έπειτα από περίπου δέκα λεπτά, υπό τα χειροκροτήματα περίπου εκατό ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν ισραηλινές σημαίες.

Ενοχλημένη η γαλλική προεδρία μετά την ανακοίνωση περί έλευσης του Νετανιάχου στο Παρίσι, παρά την περί του αντιθέτου έκκληση, απάντησε στην κυβέρνηση του Νετανιάχου πως, εφόσον επέμενε, θα προσκαλούσε τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, μετέδωσαν το ισραηλινό Κανάλι 2 και άλλα μέσα ενημέρωσης έπειτα απ' αυτό. Εξηγούν την ισραηλινή επιμονή επικαλούμενα την τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 17ης Μαρτίου.

Η παρουσία την Κυριακή του Νετανιάχου σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από τον Αμπάς στην κεφαλή της διαδήλωσης γύρω από τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ερμηνεύθηκε ευρέως ως μια ένδειξη της σύγκλισης της διεθνούς κοινότητας γύρω από την ίδια υπόθεση.

Κ. ΤΖ.

Σχετικές ειδήσεις