ΚΟΣΜΟΣ

Αντιισλαμικό κίνημα και στην Ελβετία

Αντιισλαμικό κίνημα και στην Ελβετία

Tο αντιισλαμικό κίνημα Pegida, το οποίο οργανώνει κινητοποιήσεις εναντίον της μετανάστευσης, εμφανίστηκε και στην Ελβετία και μάλιστα ανακοίνωσε και στο Facebook την πραγματοποίηση διαδήλωσης σε τοποθεσία που δεν αποκάλυψε στις 16 Φεβρουαρίου.

Το κίνημα εμφανίστηκε την Παρασκευή, εμπνεόμενο από το γερμανικό κίνημα Pegida, που δραστηριοποιείται κυρίως στην πόλη της Δρέσδης, στην πρώην ανατολική Γερμανία.

Τα μέλη του Pegida Ελβετίας δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους και μόνο ένας «εκπρόσωπος τύπου» τους είναι γνωστός με το όνομά του. Στην επιτροπή του ελβετικού κινήματος μετέχουν περίπου 12 πρόσωπα.

Ο «εκπρόσωπος τύπου» είναι ο Ίγκνατς Μπερτ, ο πρόεδρος του ελβετικού Κόμματος της Άμεσης Δημοκρατίας (Die Direktedemokratische Partei Schweiz) ενός μικρού κόμματος που διατηρεί σχέσεις με το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Στο παρελθόν ο ίδιος υπήρξε μέλος του Εθνικιστικού Κόμματος της Ελβετίας (PNOS), ενός ακροδεξιού κόμματος.

Στη σελίδα του στο Facebook, η οποία μετρά σήμερα 3.394 «φίλους», το κίνημα παρουσιάζει το πρόγραμμά του σε 14 σημεία. Μεταξύ άλλων τάσσεται εναντίον του ενδεχομένου να φορούν οι γυναίκες μπούρκα στην Ελβετία και να επισκέπτονται οι ιμάμηδες τα σχολεία.

Επαναλαμβάνει επίσης θέσεις που υποστηρίζει η Δημοκρατική Ένωση του Κέντρου, το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα UDC, όπως είναι η αυστηρή εφαρμογή του δημοψηφίσματος που ενέκριναν οι Ελβετοί τον περασμένο Φεβρουάριο εναντίον της μαζικής μετανάστευσης, η απέλαση των ξένων εγκληματιών ή ακόμα η απόρριψη των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι Πράσινοι της Ελβετίας έχουν ήδη καλέσει τους υποστηρικτές τους να πραγματοποιήσουν μία αντιδιαδήλωση την 16η Φεβρουαρίου. Η περιοχή όπου θα γίνει η διαδήλωση της Pegida δεν είναι γνωστή.

Σχετικές ειδήσεις