ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός για την αύξηση της μετανάστευσης λόγω κλιματικής αλλαγής

Συναγερμός για την αύξηση της μετανάστευσης λόγω κλιματικής αλλαγής

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για την αύξηση της μετανάστευσης λόγω της κλιματικής αλλαγής. Την περασμένοι εβδομάδα εμπειρογνώμονες για το κλίμα επεσήμαναν ότι οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις προκαλούν μόλις το 1/10 των εκτοπισμών πληθυσμών από τις εστίες τους σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

Όπως προβλέπουν, εκατομμύρια άνθρωποι θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και ίσως μόνιμα, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, των πλημμυρών, των ξηρασιών και των ακραίων φαινομένων όπως καύσωνες και οι φυσικές καταστροφές, όπως οι σεισμοί και τα τσουνάμι.

Όπως αναφέρεται στο euractive.gr, το θέμα είναι πολιτικά ευαίσθητο σε μια εποχή που η οικονομική λιτότητα ασκεί πίεση στη «γενναιοδωρία» των χωρών υποδοχής και τα αντιμεταναστευτικά συναισθήματα αυξάνονται σε πολλές χώρες, κυρίως στην Ευρώπη.

Μέχρι το 2013, 22 εκ άτομα εκτοπίστηκαν λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Για να γίνει μια σύγκριση, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο συνολικός αριθμός των εκτοπισμένων ήταν περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Chaloka Beyani, τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει άμεσα να λάβουν δράση. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η αλλαγή του κλίματος, στερεί από τους ανθρώπους τρόφιμα και νερό. «Η πρόσβαση σε πόρους, περιορίζεται από κλιματικούς παράγοντες, και γεννά σύγκρουση», ανέφερε.

Πηγή EurActiv

Σχετικές ειδήσεις