ΚΟΣΜΟΣ

Κροατία: Η νέα πρόεδρος έχει τη μαγική συνταγή

Κροατία: Η νέα πρόεδρος έχει τη μαγική συνταγή

Ελπίδες ότι θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα της από την κρίση, εμπνέει η νέα πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς.

Πρωτοβουλίες, κίνητρα, διαβουλεύσεις και λύσεις για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση αναμένουν οικονομολόγοι από την Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, τη νέα πρόεδρο της Κροατίας.

Οι ανακοινώσεις που έγιναν από τη νέα πρόεδρο έτυχαν ευρείας αποδοχής από τους πολίτες και τους επιχειρηματίες, επεσήμανε -μεταξύ άλλων- ο αναπληρωτής διευθυντής της Ένωσης Εργοδοτών της Κροατίας Μπερνάρντ Τζάκελιτς.

Σημείωσε δε, ότι η συνέχιση της μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στην πορεία των κροατικών εξαγωγών.

Στη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, η Κολίνα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς ανακοίνωσε μέτρα για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στις επιχειρήσεις, ένα απλούστερο φορολογικό σύστημα, μέτρα για την παύση της επιβολής νέων φόρων πριν από μια ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση κ.ά.

Παρά το γεγονός ότι η πρόεδρος της Κροατίας δεν έχει άμεσες θεσμικές αρμοδιότητες για να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς θα μπορέσει να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις και να ενισχύσει την οικονομική διπλωματία, αναφέρεται -μεταξύ άλλων- σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Hina.

Επεσήμαναν δε, ότι, η ανάπτυξη της οικονομίας θα πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος της νέας προέδρου, η οποία θα πρέπει, για την επίτευξη αυτού να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ενώ τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση θα πρέπει να κατανοήσουν τη θέση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία.

Κ. ΤΖ.

Σχετικές ειδήσεις