ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθερες οι έφηβες που θα ταξίδευαν στη Συρία για να παντρευτούν τζιχαντιστές

Ελεύθερες οι έφηβες που θα ταξίδευαν στη Συρία για να παντρευτούν τζιχαντιστές

Δύο Αυστριακές έφηβες οι οποίες συνελήφθησαν καθώς προσπαθούσαν να μεταβούν στη Συρία για να παντρευτούν τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) αφέθηκαν ελεύθερες σήμερα, Τρίτη 13 Ιανουαρίου αφού μια δικαστής έκρινε πως δεν έχουν διαπράξει καμιά αξιόποινη πράξη.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει από δικαστήριο στο Σάλτσμπουργκ τα κορίτσια, 16 και 17 ετών, να προφυλακιστούν στη διάρκεια της διεξαγωγής έρευνας ώστε να εξακριβωθεί εάν ήταν – ή όχι – μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι νεαρές κοπέλες συνελήφθησαν από τις αρχές της Ρουμανίας μέσα σε ένα τρένο την 30ή Δεκεμβρίου, καθώς είχαν αρχίσει την προσπάθειά τους να φθάσουν στη Συρία.

Πάντως, η δικαστής αποφάσισε να απαλλάξει τις δύο ανήλικες από τις κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί. «Κατά τη γνώμη της η συμπεριφορά των κοριτσιών δεν είναι εγκληματική, τουλάχιστον όχι ακόμα, αφού τις σταμάτησαν στη Ρουμανία και δεν κατάφεραν να ενταχθούν σε μια τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε μια εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Το δικαστήριο δεν επέβαλε εξάλλου ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις έφηβες, προσέθεσε η ίδια.

Οι νεαρές συνελήφθησαν από την αστυνομία μετά την επιστροφή τους. Οι οικογένειές τους κατάγονται από τη Βοσνία και την Τσετσενία, σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

Οι εισαγγελείς, οι οποίοι ζητούσαν την προφυλάκιση των εφήβων προκειμένου επικαλούμενοι κίνδυνο φυγής τους, έχουν προθεσμία 14 ημερών για να ασκήσουν έφεση κατά της δικαστικής απόφασης, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η έρευνα.

Περίπου 170 άνθρωποι, πολλοί από οικογένειες μουσουλμάνων μεταναστών, έχουν ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή από την Αυστρία προκειμένου να ενταχθούν σε μαχητικές οργανώσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις που είχε δημοσιοποιήσει πρόσφατα η κυβέρνηση.

Περίπου οι 60 εξ αυτών έχουν επιστρέψει στη χώρα, εγείροντας φόβους ότι ίσως εξαπολύσουν επιθέσεις παρόμοιες με αυτές που διαπράχθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι.

Σχετικές ειδήσεις