ΚΟΣΜΟΣ

Ρέντσι: Βλέπει νέο πρόεδρο πριν το τέλος του μήνα

Ρέντσι: Βλέπει νέο πρόεδρο πριν το τέλος του μήνα

«Eίναι λογικό να υποθέσουμε ότι μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχουμε καινούριο πρόεδρο», δηλώνει ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι.

«Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα θα έχουμε καινούριο πρόεδρο της Δημοκρατίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι αναφερόμενος στην παραίτηση του Τζόρτζο Ναπολιτάνο.

Στον Ναπολιτάνο οφείλεται «ευγνωμοσύνη» για το έργο που επιτέλεσε, ενώ η αποχώρησή του προκαλεί «συγκίνηση», ανέφερε ο Ρέντσι. «Πέρα από το κλήθηκε να κάνει τους αναγκαίους χειρισμούς σε κρίσιμες στιγμές, όταν δοκιμάζονταν οι θεσμοί, απέδειξε ότι διαθέτει μια εξαιρετική πολιτική ευφυία», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, παρεμβαίνοντας σε βιβλιοπαρουσίαση.

Ο Ρέντσι θεωρεί πάντως ότι «αυτή την στιγμή, μια συζήτηση σχετικά με το όνομα του διαδόχου δεν έχει νόημα» και υπογραμμίζει πως «η Ιταλία έχει ανάγκη από έναν 'διαιτητή', ο οποίος θα βοηθήσει την χώρα να αναπτυχθεί».

Οι ψηφοφορίες – με τη συμμετοχή χιλίων οκτώ βουλευτών, γερουσιαστών και περιφερειακών συμβούλων –, για την εκλογή του διαδόχου του Ναπολιτάνο θα αρχίσουν, πιθανόν την 29η του μηνός, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

Στις πρώτες τρεις ψηφοφορίες απαιτούνται τα δυο τρίτα των εκλεκτόρων, αλλά από την τέταρτη και μετά αρκεί η απλή πλειοψηφία για την εκλογή του νέου προέδρου. Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα επαναληφθεί ένα σκηνικό θεσμικού αδιεξόδου, αντίστοιχο μ' εκείνο του Απριλίου του 2013, όταν τα πολιτικά κόμματα δεν στάθηκαν ικανά να προτείνουν ένα ισχυρό υποψήφιο ευρείας αποδοχής και η κεντροδεξιά και κεντροαριστερή συμμαχία αναγκάστηκαν τελικά να ζητήσουν από τον Ναπολιτάνο να δεχθεί να επανεκλεγεί έστω για μια θητεία περιορισμένης διάρκειας.

Σχετικές ειδήσεις