ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος δηλώσεων Άγκυρας - Τελ Αβίβ: «Αντισημίτης νταής» ο Ερντογάν

Πόλεμος δηλώσεων Άγκυρας - Τελ Αβίβ: «Αντισημίτης νταής» ο Ερντογάν

Συνεχίζεται ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ. «Αντισημίτη νταή» αποκάλεσε τον πρόεδρο της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, σε μια σύνοδο πρεσβευτών, επικρίνοντας με οξύτατο τρόπο την Ευρώπη, η οποία – όπως είπε – είναι «δειλή», διότι δεν τον αντιμετωπίζει άμεσα.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον Ισραηλινών διπλωματών οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, ο Λίμπερμαν – ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Εστία – επιτέθηκε με μανία στον Ερντογάν, ο οποίος επικρίνει μόνιμα την πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων.

«Η πολιτισμένη, πολιτικώς ορθή σιωπή της Ευρώπης έναντι ενός αντισημίτη νταή όπως ο Ερντογάν και η συμμορία του μας πάει πίσω στη δεκαετία του 1930», δήλωσε ο Λίμπερμαν αναφερόμενος στους διωγμούς των Εβραίων στη Ναζιστική Γερμανία.
«Πρέπει να πούμε την αλήθεια, να μιλήσουμε απλά, να τη βάλουμε στο τραπέζι», είπε.

Ο Λίμπερμαν – άλλοτε πορτιέρης σε νυχτερινά κέντρα στη Μολδαβία, πριν μεταναστεύσει στο Ισραήλ τη δεκαετία του 1970 – επέκρινε επίσης την αντίδραση της Ευρώπης στις επιθέσεις των ισλαμιστών στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα υποστηρίζοντας πως οι ενέργειες αυτές είχαν αντισημιτικό χαρακτήρα, ο οποίος υποβαθμίστηκε.

«Διεθνώς και στην Ευρώπη το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αφορούσε την ελευθερία της έκφρασης, τον εξτρεμισμό και την ισλαμοφοβία», είπε, αναφερόμενος στις επιθέσεις στη Γαλλία που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 4 Γάλλοι Εβραίοι σε ένα εβραϊκό παντοπωλείο του Παρισιού.
«Αλλά οι διαστάσεις (των επιθέσεων) που αφορούσαν τους Εβραίους και τον αντισημιτισμό σπανίως αναφέρθηκαν και αυτό είναι πολύ βαρύ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου κατήγγειλε σήμερα τις «επαίσχυντες δηλώσεις» του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επέκρινε την συμμετοχή του στην ιστορική πορεία «κατά της τρομοκρατίας» την Κυριακή στο Παρίσι.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει αυτές τις επαίσχυντες δηλώσεις, καθώς ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας δε μπορεί να έχει μία επιτυχημένη έκβαση εκτός και αν οδηγείται από ένα ξεκάθαρο ηθικό φρόνημα» επισήμανε ο Νετανιάχου ενώπιον ηγετικών στελεχών του μεγαλύτερου φιλοϊσραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ, του AIPAC (Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων) , που πραγματοποιούν επίσκεψη στο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς συμμετείχαν, μαζί με 50 περίπου αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στην πορεία που οργανώθηκε στη Γαλλία μετά τις επιθέσεις που διέπραξαν την περασμένη εβδομάδα ισλαμιστές, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 17 άνθρωποι, μεταξύ αυτών δημοσιογράφοι της σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό, αστυνομικοί και 4 Εβραίοι, πελάτες σε ένα εβραϊκό παντοπωλείο.

Τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης τύπου με τον Αμπάς, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι «δυσκολεύτηκε να κατανοήσει πώς εκείνος (ο Νετανιάχου) τόλμησε» να λάβει μέρος στην πορεία.
«Πώς πρέπει να χαρακτηρίσουμε αυτό το πρόσωπο που διαπράττει τρομοκρατικές ενέργειες σφαγιάζοντας 2.500 ανθρώπους στη Γάζα;» προσέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Εκείνος (ο Ερντογάν) είπε ότι το Ισραήλ δεν έπρεπε να εκπροσωπείται στην πορεία στο Παρίσι και η δικαιολογία που πρόβαλε ήταν ο τρόπος που ενεργήσαμε προκειμένου να υπερασπιστούμε τους πολίτες μας μπροστά στις χιλιάδες ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν εναντίον των πόλεών μας από τους τρομοκράτες της Χαμάς» απάντησε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί ραγδαία τα τελευταία 5 χρόνια, μετά την έφοδο των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων το 2010 στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, ενώ αυτό έπλεε σε διεθνή ύδατα προς τη Λωρίδα της Γάζας για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους. Εννέα Τούρκοι ακτιβιστές που βρίσκονταν στο πλοίο σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Σχετικές ειδήσεις