ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπαν Γκι Μουν καταδικάζει τη νέα επίθεση στην ανατολική Ουκρανία

Ο Μπαν Γκι Μουν καταδικάζει τη νέα επίθεση στην ανατολική Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την Τετάρτη (14/1) την επίθεση που σημειώθηκε την Τρίτη εναντίον ενός λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν άμαχοι στην ανατολική Ουκρανία, με αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων, ενώ υπογράμμισε ότι είναι «βαθιά προβληματισμένος για την κλιμάκωση των συγκρούσεων» εκεί.

Ο Μπαν Γκι Μουν καταδικάζει τη νέα επίθεση στην ανατολική Ουκρανία

Ο Μπαν, τόνισε ο εκπρόσωπός του, ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα και οι υπεύθυνοι «να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

«Το περιστατικό αυτό μας υπενθυμίζει με δραματικό τρόπο το πόσο επείγον είναι να βάλουμε ένα τέλος στις εχθροπραξίες που έχουν ήδη στοιχίσει την ζωή σε 4.800 ανθρώπους και έχουν αναγκάσει 1 εκατομμύριο και πλέον πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ συνεχίζει να προκαλεί περιττά δεινά. σε αμέτρητους αμάχους» τόνισε ο Μπαν.

Ο ίδιος «προέτρεψε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και να εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μινσκ, που παραμένουν μια σταθερή βάση προκειμένου να επιλυθεί η κρίση».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ «λαμβάνει υπόψη του τις διπλωματικές προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη» μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας και ενθαρρύνει όλους τους πρωταγωνιστές να συνεχίσουν αυτές τις προσπάθειες «προκειμένου να εγγυηθούν τη σταθερότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Γαλλίας».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε επίσης ομόφωνα την επίθεση αυτή.

Στο μεταξύ, η Ουκρανία παραμένει σε κατάσταση σοκ μετά τον θάνατο 12 των αμάχων σε βομβαρδισμό εναντίον σημείου ελέγχου του στρατού κατά τον οποίο ρουκέτες έπληξαν το λεωφορείο σε περιοχή που ελέγχουν οι αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας.

Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό μιας και μόνης επίθεσης μετά την υπογραφή των ειρηνευτικών συμφωνιών το Σεπτέμβριο στο Μινσκ μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων ανταρτών με τη συμμετοχή της Μόσχας και του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη).

Σχετικές ειδήσεις