ΚΟΣΜΟΣ

Ένας... Αμερικάνος στο Παρίσι για να διορθώσει τις παραλείψεις

Ένας... Αμερικάνος στο Παρίσι για να διορθώσει τις παραλείψεις

Στο Παρίσι ο Κέρι, σε μια προσπάθεια να ξεχαστεί μια μεγάλη αμερικανική παραφωνία μετά τις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Τζον Κέρι, αναμένεται στο Παρίσι για να επιχειρήσει να διορθώσει μια μεγάλη παραφωνία εξαιτίας της απουσίας υψηλής εκπροσώπησης των ΗΠΑ από την ιστορική πορεία της περασμένης Κυριακής (11/1/2015) εναντίον της τρομοκρατίας.

Η Γαλλία είναι «ο πιο παλαιός σύμμαχος» των ΗΠΑ, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δύο ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση εναντίον της εφημερίδας Charlie Hebdo που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, από τους οποίους οι 7 ήταν δημοσιογράφοι. Ωστόσο οι ΗΠΑ δεν θεώρησαν χρήσιμο να εκπροσωπηθούν σε υψηλό επίπεδο στη χωρίς προηγούμενο διαδήλωση κατά την οποία 50 ηγέτες, περιστοίχισαν τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Στο ιστορικό αυτό γεγονός, η Ουάσινγκτον δεν ήταν παρούσα παρά δια της πρεσβευτού της, της Τζέιν Χάρτλεϊ, η οποία είναι εξειδικευμένη στα οικονομικά, δεν έχει διπλωματική πείρα και ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά της στο Παρίσι.

Ο Δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο οι Γάλλοι λατρεύουν, μετέβη ασφαλώς στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον μετά τις επιθέσεις και έγραψε μερικές λέξεις σ' ένα βιβλίο συλλυπητηρίων, όπως έκανε και ο Τζον Κέρι, φιλογάλλος και εξάδελφος ενός πρώην υπουργού γαλλικής κυβέρνησης.

«Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό σας σήμερα και θα βρίσκονται στο πλευρό σας και αύριο», είχε δηλώσει στις 9 Ιανουαρίου ο Αμερικανός πρόεδρος. Δύο ημέρες αργότερα, στις 11 Ιανουαρίου, περισσότεροι από 1,5 εκατ. Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού, σχεδόν 4 εκατομμύρια σε όλη τη Γαλλία. Στις ΗΠΑ ακολούθησε μια πολεμική για το χαμηλό επίπεδο της αμερικανικής εκπροσώπησης και ο Λευκός Οίκος υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει ένα σφάλμα εκτίμησης.

Στη Γαλλία, οι αρχές δεν θέλησαν να προβάλουν την υποτιθέμενη περιφρόνηση που επέδειξε ο Αμερικανός πρόεδρος που έχει αυτοχρισθεί και επικεφαλής του διεθνούς αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.

Οι Αμερικανοί νόμισαν ίσως ότι η πορεία δεν είναι παρά ένα ευρωπαϊκό γεγονός, εμπιστεύθηκε ο Φρανσουά Ολάντ στην εφημερίδα «Λε Παριζιέν», ενώ το Κε ντ' Ορσέ διαβεβαίωνε πως οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέμειναν σε στενή επαφή σε όλη τη διάρκεια της τραγωδίας, συμμερίζονται τις ίδιες αξίες και μάχονται μαζί εναντίον της τζιχαντιστικής απειλής. Το Παρίσι συμβάλλει με τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στις αεροπορικές επιδρομές που διεξάγονται υπό αμερικανική διοίκηση εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.

Κ. ΤΖ.

(Πηγές: AFP, ΑΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις