ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Η Μπόκο Χαράμ θα εκδιωχθεί

Νιγηρία: Η Μπόκο Χαράμ θα εκδιωχθεί

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν συναντήθηκε σήμερα στο Μαϊντουγκούρι με επιζώντες από την επίθεση των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ στην πόλη Μπάγκα και τους υποσχέθηκε ότι θα μπορέσουν πολύ σύντομα να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα επιστρέψετε πολύ σύντομα, είπε στους εκτοπισμένους ο πρόεδρος, στην αιφνιδιαστική, τρίωρη επίσκεψη που πραγματοποίησε στον καταυλισμό όπου διαμένουν. Όλες οι περιοχές που ελέγχονται από την Μπόκο Χαράμ θα ανακτηθούν σύντομα, πρόσθεσε.

Η επίσκεψη αυτή, που οργανώθηκε με τη μεγαλύτερη μυστικότητα, ήταν η πρώτη του Τζόναθαν στα βορειοανατολικά της χώρας μετά από εκείνην που είχε πραγματοποιήσει στο Μαϊντουγκούρι και το Νταματούρου —στη γειτονική Πολιτεία Γιόμπε— πριν από σχεδόν δύο χρόνια, τον Μάρτιο του 2013.

Ο Γκούντλακ Τζόναθαν, που επικρίνεται δριμύτατα γιατί δεν μπόρεσε να ανακόψει την προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών η οποία πήρε μεγάλες διαστάσεις κατά την προεδρία του, θα είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 14ης Φεβρουαρίου.

Η επίθεση στην πόλη Μπάγκα, στις όχθες της λίμνης Τσαντ, πιστεύεται ότι είναι η χειρότερη που έχει διαπράξει ποτέ μέχρι σήμερα η Μπόκο Χαράμ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι χαρακτήρισε μάλιστα τη σφαγή αυτή έγκλημα κατά την ανθρωπότητας. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μπάγκα και στη γύρω περιοχή από τους ισλαμιστές.

Σχετικές ειδήσεις