ΚΟΣΜΟΣ

Charlie Hebdo: Διχασμένοι οι Γάλλοι για τα σκίτσα του Μωάμεθ

Charlie Hebdo: Διχασμένοι οι Γάλλοι για τα σκίτσα του Μωάμεθ

Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche, το 57% απάντησε ότι "δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη αυτές οι αντιδράσεις και να συνεχίσουν να δημοσιεύονται τέτοια σκίτσα" ενώ το 42% θεωρεί ότι "θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη αυτές οι αντιδράσεις και να αποφεύγεται η δημοσίευση". Το 1% δεν εξέφρασε άποψη.

Όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο και τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, οι Γάλλοι εμφανίζονται διχασμένοι: το 50% τάσσεται υπέρ ενός "περιορισμού" της, ενώ το 49% διαφωνεί και το 1% δεν απάντησε στο ερώτημα.

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους (81%) οι ερωτηθέντες συμφωνούν να χάνουν τη γαλλική υπηκοότητα όσοι έχουν διπλή υπηκοότητα και έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες στο γαλλικό έδαφος. Σχεδόν επτά στους δέκα (ποσοστό 68%) θεωρούν ότι θα πρέπει "να απαγορεύεται να επιστρέψουν στη Γαλλία οι Γάλλοι πολίτες για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι πήγαν να πολεμήσουν σε χώρες ή περιοχές που ελέγχονται από τρομοκρατικές ομάδες".

Από την άλλη, το 57% των Γάλλων δεν επιθυμεί "άλλες στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία, την Υεμένη ή τη Λιβύη" και το 63% δεν θέλει "να ενταθούν οι γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ".

Η δημοσκόπηση ήταν τηλεφωνική και έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.003 προσώπων στο διάστημα 16-17 Ιανουαρίου.

Σχετικές ειδήσεις