ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Εκεχειρία μετά τις σημερινές συγκρούσεις

Υεμένη: Εκεχειρία μετά τις σημερινές συγκρούσεις

Εκεχειρία συμφωνήθηκε έπειτα από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν σήμερα (19/01/2015) το πρωί μεταξύ δυνάμεων του στρατού και σιιτών πολιτοφυλάκων Χούτι στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, ανακοίνωσε αξιωματούχος των Χούτι, ενώ και η κρατική τηλεόραση μετέδωσε την είδηση για συμφωνία εκεχειρίας.

Ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι συναντήθηκε με συμβούλους του, ανάμεσά τους και αξιωματούχοι των Χούτι, με τους οποίους συζήτησε πολιτικά και συνταγματικά θέματα, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Πριν από λίγο, ο υπουργός Πληροφοριών ανακοίνωσε ότι η αυτοκινητοπομπή του πρωθυπουργού Χάλεντ Μπαχά δέχτηκε πυρά από Χούτι μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και ότι ο πρωθυπουργός είναι σώος κι αβλαβής. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης περιέγραψε ως απόπειρα δολοφονίας την επίθεση εναντίον του θωρακισμένου πρωθυπουργικού αυτοκινήτου.

Νωρίς σήμερα το πρωί, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του στρατού και σε σιίτες πολιτοφύλακες Χούτι στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά κοντά στην προεδρική κατοικία.

Οι Χούτι, οι οποίοι διεκδικούν περισσότερα δικαιώματα για τους σιίτες μουσουλμάνους Ζαϊντι της χώρας και υποστηρίζουν ότι μάχονται κατά της διαφθοράς, κατέλαβαν την Σαναά τον Σεπτέμβριο και προήλασαν σε κεντρικά και δυτικά τμήματα της χώρας, όπου κυριαρχούν οι σουνίτες.

Συμφωνία που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα και τους Χούτι ζητεί τον σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης ενότητας και την απόσυρση των δυνάμεων των Χούτι από την πρωτεύουσα, κάτι το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε.

Οι Χούτι, οι οποίοι έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του βραχίονα της Αλ Κάιντα στην Υεμένη-- της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο-- θεωρούνται σύμμαχος του σιιτικού Ιράν στην προσπαθειά του να εξασφαλίσει επιρροή στην περιοχή, κάτι που επιδιώκει και η Σαουδική Αραβία. Η τελευταία μάλιστα διέκοψε την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Υεμένη μετά την έλευση των Χούτι.

Σχετικές ειδήσεις