ΚΟΣΜΟΣ

Άρχισε η δίκη της κληρονόμου της Korean Air για την υπόθεση με τα... φυστίκια

Άρχισε η δίκη της κληρονόμου της Korean Air για την υπόθεση με τα... φυστίκια

H δίκη της κληρονόμου της Korean Air (KAL), που διώκεται στο πλαίσιο της πλέον πασίγνωστης υπόθεσης των ξηρών καρπών που συνόδευαν το απεριτίφ της, άρχισε σήμερα (19/01/2015) ενώπιον της νοτιοκορεατικής δικαιοσύνης.

Η 40χρονη Τσο Χιουν-Αχ κατηγορείται ότι παραβίασε τους κανονισμούς ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας και κινδυνεύει με φυλάκιση έως 10 ετών.

Η υπόθεση, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη χώρα, χρονολογείται από τις 5 Δεκεμβρίου, όταν η κόρη του προέδρου της αεροπορικής εταιρίας είχε απαιτήσει την αποβίβαση του επικεφαλής φροντιστή του αεροσκάφους που πραγματοποιούσε την πτήση Νέα Υόρκη-Σεούλ, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να επιστρέψει στο σημείο στάθμευσής του ώστε ο επικεφαλής φροντιστής να κατεβεί από αυτό.

Η Τσο, ηγετικό στέλεχος της εταιρίας τότε, προσεβλήθη όταν της σέρβιραν ξηρούς καρπούς που δεν είχε ζητήσει και μάλιστα όχι σε μπολ, αλλά μέσα στο σακουλάκι τους.

Προφυλακίστηκε στις 30 Δεκεμβρίου και παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστηρίου φορώντας την πράσινη στολή των κρατουμένων. Με το κεφάλι κατεβασμένο απάντησε στις πρώτες ερωτήσεις των δικαστών με φωνή που μόλις ακουγόταν.

Η Τσο διώκεται επίσης για παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης και παρεμβολή στην άσκηση καθηκόντων, κατηγορίες που επισύρουν φυλάκιση πέντε ετών. Η εισαγγελία εκτιμά ότι η κατηγορούμενη οργάνωσε την παραποίηση των αποδεικτικών στοιχείων και την χειραγώγηση μαρτύρων.

Η ίδια διέψευσε ότι άσκησε κάθε φυσική βία σε βάρος του επικεφαλής φροντιστή Παρκ Τσανγκ-Τζιν, ο οποίος δηλώνει ότι τον ανάγκασε να γονατίσει και να της ζητήσει συγνώμη σπρώχνοντάς τον στην πόρτα του θαλάμου διακυβέρνησης και χτυπώντας τον με το εγχειρίδιο οδηγιών προς τους επιβάτες.

Έκτοτε η Τσο παραιτήθηκε από όλα τα καθήκοντα της στην KAL και ζήτησε συγνώμη. Ο πατέρας της επίσης επικρίθηκε δημόσια για την "ανόητη" συμπεριφορά του.

Το περιστατικό εξέλαβε διαστάσεις μεγάλου σκανδάλου, με την κοινή γνώμη να διακρίνει σε αυτό την επιτομή της αλαζονικής συμπεριφοράς υιών και θυγατέρων των ισχυρών προέδρων των κοινοπραξιών αυτών που ελέγχουν την οικονομία της χώρας και στους οποίους όλοι οφείλουν υπακοή.
Το σκάνδαλο έγινε πρωτοσέλιδο στον εγχώριο και διεθνή Τύπο, με τους νοτιοκορεάτες αρθρογράφους να κατηγορούν επιπλέον την Τσο ότι γελοιοποίησε τη Νότια Κορέα.

Η υπόθεση προκάλεσε πολλαπλές συνέπειες. Η μικρότερη αδελφή της Τσο αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη μετά την αποστολή σύντομου γραπτού μηνύματος στο οποίο υποσχόταν "εκδίκηση".

Η αεροπορική εταιρεία κινδυνεύει με προσωρινή απαγόρευση των πτήσεων, μέχρι ένα μήνα, πιθανόν στη διαδρομή Νέα Υόρκη-Σεούλ, ή με πρόστιμο δύο εκατομμυρίων δολαρίων.

Το υπουργείο Μεταφορών τιμώρησε επίσης οκτώ δημόσιους ερευνητές που παραδέχτηκαν ότι εν μέρει κάλυψαν την οξύθυμη κληρονόμο.

Σχετικές ειδήσεις