Ινδονησία: Υπερβολική ταχύτητα είχε αναπτύξει το μοιραίο αεροσκάφος

Newsroom Newsroom

Ινδονησία: Υπερβολική ταχύτητα είχε αναπτύξει το μοιραίο αεροσκάφος

Το αεροσκάφος της AirAsia που κατέπεσε στον Ωκεανό, στις 28 Δεκεμβρίου, είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα και υπέστη απώλεια στήριξης, προτού συντριβεί, αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών της Ινδονησίας.

«Τα τελευταία λεπτά, το αεροσκάφος κινείτο με μεγαλύτερη από τα φυσιολογικά όρια ταχύτητα» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Ιγκνάσιους Τζονάν σε δημοσιογράφους, επικαλούμενος τα δεδομένα από τα ραντάρ.

«Ξαφνικά, το αεροσκάφος ξεπέρασε το όριο ταχύτητας στο οποίο μπορούσε να φθάσει. Κατόπιν υπέστη απώλεια στήριξης», προσέθεσε ο υπουργός.

Σε ομιλία που εκφώνησε προηγουμένως στο κοινοβούλιο της Ινδονησίας, ο Τζονάν ανέφερε ότι η ταχύτητα του αεροσκάφους είχε φθάσει τα «6.000 πόδια ανά λεπτό» (2.000 μέτρα/λεπτό) υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο για επιβατικό αεροσκάφος.
«Πιστεύω ότι είναι σπάνιο ακόμα και ένα μαχητικό αεροσκάφος να πετάξει στα 6.000 πόδια/ λεπτό» τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης QZ8501 από τη Σουραμπάγια στη Σιγκαπούρη, ο πιλότος ζήτησε να πετάξει σε μεγαλύτερο ύψος προκειμένου να αποφύγει επικίνδυνες νεφώσεις, όμως δεν έλαβε άμεσα θετική απάντηση καθώς η κυκλοφορία ήταν αυξημένη στον συγκεκριμένο αεροδιάδρομο. Λίγο μετά το αεροσκάφος κατέπεσε.

Οι ερευνητές της Εθνικής Επιτροπής Ασφαλείας των Μεταφορών άκουσαν τις συνομιλίες μεταξύ των πιλότων και του πύργου ελέγχου που έχουν καταγραφεί στον καταγραφέα συνομιλιών πιλοτηρίου (το ένα από τα λεγόμενα «μαύρα κουτιά», το δεύτερο περιέχει δεδομένα για τις παραμέτρους της πτήσης) ωστόσο αρνήθηκαν σήμερα να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για τους διαλόγους και περιορίστηκαν να πουν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη περί τρομοκρατικής ενέργειας.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδονησίας είχε εκτιμήσει σε έκθεσή της η οποία δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου ότι οι καιρικές συνθήκες έπαιξαν πιθανόν σημαντικό ρόλο στο δυστύχημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved