ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Κατάληψη του προεδρικού Μεγάρου από τους σιίτες αντάρτες

Υεμένη: Κατάληψη του προεδρικού Μεγάρου από τους σιίτες αντάρτες

Μία ημέρα μετά τις σφοδρότατες μάχες των τελευταίων ετών, μαχητές Χούτι εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο της Υεμένης αφού συνεπλάκησαν με τα μέλη της προεδρικής φρουράς, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι πολιτοφύλακες Χούτι εισέβαλαν στο συγκρότημα και κατέσχεσαν τα όπλα που βρίσκονταν στις αποθήκες» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος.

Ένα στέλεχος των Χούτι, ο Αλί αλ Μπουκάιτι, επιβεβαίωσε επίσης στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ότι το κίνημα Άνσαρ αλ Αλλάχ «ελέγχει το προεδρικό μέγαρο».

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος της Υεμένης δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συγκρούσεις στο προεδρικό μέγαρο.

«Ο πρόεδρος βρίσκεται στην κατοικία του και είναι καλά στην υγεία του» είπε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Νωρίτερα σήμερα οι φρουροί στα προεδρικό μέγαρο όπου στεγάζεται το γραφείο του προέδρου Χάντι ανέφεραν ότι παρέδωσαν το συγκρότημα στους μαχητές Χούτι αφού συνεπλάκησαν για σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι σημειώθηκαν σύντομης διάρκειας συμπλοκές μεταξύ των δυνάμεων των Χούτι και της προεδρικής φρουράς.

Οι αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν επίσης ότι οι Χούτι κατέσχεσαν τα θωρακισμένα οχήματα τα οποία φρουρούσαν τις πύλες εισόδου στο μέγαρο.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζήτησε σήμερα να σταματήσουν αμέσως οι μάχες στην Υεμένη, όπου σιίτες αντάρτες Χούτι κατέλαβαν το συγκρότημα του προεδρικού μεγάρου στη Σανάα.

Ο Μπαν δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος» για την κρίση στη χώρα, την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίαζε κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την προφανή αυτή απόπειρα πραξικοπήματος που έχει στόχο την ανατροπή του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Οι 15 χώρες του Συμβουλίου αναμένεται να συζητήσουν αν θα εκδώσουν ή όχι μια ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση καταδικάζοντας την απόπειρα πραξικοπήματος.

Σχετικές ειδήσεις