ΚΟΣΜΟΣ

«Όχι» Άμπε στον εκβιασμό των τζιχαντιστών – Απελευθέρωση των ομήρων ζητούν οι ΗΠΑ

«Όχι» Άμπε στον εκβιασμό των τζιχαντιστών – Απελευθέρωση των ομήρων ζητούν οι ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας αξίωσε την άμεση απελευθέρωση των δύο Ιαπώνων ομήρων που βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν άμεση απελευθέρωση των δύο ανδρών.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν έντονα την απειλή του ΙΚ να εκτελέσει τους Ιάπωνες υπηκόους. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των πολιτών αυτών και όλων των άλλων ομήρων», ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον «υποστηρίζει πλήρως» τους Ιάπωνες συμμάχους της στην υπόθεση αυτή.

Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε «απαίτησε» την απελευθέρωση των δύο Ιαπώνων ομήρων και υπογράμμισε ότι αρνείται να υποκύψει στην απαίτηση για την καταβολή λύτρων ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων, εκφράζοντας παράλληλα τον «αποτροπιασμό» του. Δεσμεύτηκε δε, για την παροχή 200 εκατ. δολαρίων στις χώρες που έχουν πληγεί από το Ισλαμικό Κράτος.

«Είμαστε αλληλέγγυοι με την Ιαπωνία, με την οποία βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία», υπογράμμισε η Ψάκι, επισημαίνοντας ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ιάπωνα ομόλογό του Φούμιο Κισίντα.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος απείλησε σήμερα σε ένα νέο βίντεο να σκοτώσει σε διάστημα 72 ωρών δύο Γιαπωνέζους ομήρους που ισχυρίζεται πως κρατεί και ζήτησε λύτρα 200 εκατ. δολαρίων από την ιαπωνική κυβέρνηση.