ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Η Μπόκο Χαράμ έδιωξε εκατοντάδες κατοίκους από χωριά κοντά στη Μπάγκα

Νιγηρία: Η Μπόκο Χαράμ έδιωξε εκατοντάδες κατοίκους από χωριά κοντά στη Μπάγκα

Κάτοικοι τεσσάρων χωριών που βρίσκονται κοντά στη Μπαγκα, που πρόσφατα επλήγη από φονική επίθεση της Μπόκο Χαράμ, εκδιώχθηκαν από μαχητές της οργάνωσης και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τα χωριά Κεκενού, Μπουντούρ, Γιόγιο και Μάιλ 90, που βρίσκονται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νότια της Μπάγκα, στην πολιτεία Μπόρνο, «είναι εντελώς άδεια από τη Δευτέρα (19/01) επειδή οι ένοπλοι μαχητές της Μπόκο Χαράμ μόλις έφθασαν εκεί, κάλεσαν τους ανθρώπους να φύγουν» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπουμπακάρ Γκαμάντι, ο πρόεδρος του συνδικάτου αλιέων της πολιτείας.

Ο Γκαμάντι επικοινώνησε με πολλούς κατοίκους που εγκατέλειψαν τις εστίες τους σε αυτά τα 4 χωριά. Ο ίδιος είχε καταφύγει στις αρχές Ιανουαρίου στο Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο, σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων βόρεια από την Μπάγκα.

Η ισλαμιστική οργάνωση κατέλαβε στις αρχές του μήνα την Μπάγκα και 15 χωριά περιμετρικά της πόλης κατά τη διάρκεια μίας επίθεσης που στοίχισε την ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Η Μαγκάνα Μπουτάρι, μία γυναίκα που πέρασε χθες από το δρόμο που χωρίζει τη Μπάγκα από το Μαϊντουγκούρι, επιβεβαίωσε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε τα 4 χωριά εγκαταλελειμμένα.

«Όταν διασχίσαμε το Μάιλ 90 ότι το (χωριό) ήταν σχεδόν άδειο, υπήρχαν μόνο λίγοι κάτοικοι που μάζευαν τα προσωπικά τους αντικείμενα» περιέγραψε η ίδια.

«Βρήκαμε επίσης το Μπουντούρ, το Κεκενού και το Γιόγιο εγκαταλελειμμένα και συναντήσαμε κάποιους κατοίκους αυτών των χωριών που περπατούσαν με κατεύθυνση το Μονγκούνο» προσέθεσε η ίδια σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Μόλις αδειάσει αυτά τα χωριά, θα ανοίξει ο δρόμος προκειμένου η ισλαμιστική οργάνωση να προελάσει προς το Μονγκούνο και τις νότιες περιοχές της χώρας, όπου χιλιάδες εκτοπισμένοι έχουν καταφύγει τις τελευταίες εβδομάδες.

Εντωμεταξύ η κυβέρνηση της Νιγηρίας διέταξε την παραπομπή στο στρατοδικείο ενός ταξίαρχου και 21 άλλων αξιωματικών του στρατού καθώς φέρονται ότι υπονόμευσαν τον πόλεμο εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, ανέφεραν σήμερα δύο πηγές του στρατού.

Το κατηγορητήριο δεν έχει ξεκαθαριστεί.

Ορισμένοι αξιωματικοί θεωρούνται ύποπτοι ότι συνωμότησαν με την Μπόκο Χαράμ, ενώ τον περασμένο Μάιο ο πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν είπε ότι οι σουνίτες τζιχαντιστές έχουν «παρεισφρήσει… στις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία».

Είναι η πρώτη φορά που ανώτατοι αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων προσάγονται σε δίκη με κατηγορίες που σχετίζονται με τη μάχη εναντίον της Μπόκο Χαράμ.

Σχετικές ειδήσεις