ΚΟΣΜΟΣ

Σ. Αραβία: Συνελήφθη ο άνδρας που μαγνητοσκόπησε δημόσιο αποκεφαλισμό (video)

Σ. Αραβία: Συνελήφθη ο άνδρας που μαγνητοσκόπησε δημόσιο αποκεφαλισμό (video)

Την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του, αναφορικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναγνωρίζοντας ότι έχουν διαπραχθεί «παραβιάσεις» από την αστυνομία, υπερασπίστηκε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι - Συνελήφθη ο άντρας που κινηματογράφησε το δημόσιο αποκεφαλισμό γυναίκας.

Παρόλα αυτά, τις δικαιολόγησε λόγω των «έκτακτων συνθηκών» στη χώρα του, η οποία συχνά συγκλονίζεται από τις επιθέσεις τζιχαντιστών.

«Κανείς δεν είναι εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως «θέλω να πω ότι η Αίγυπτος βιώνει μια έκτακτη κατάσταση», δήλωσε ο Σίσι, με αφορμή τη γιορτή της αστυνομίας, λίγες ημέρες πριν από την 4η επέτειο της λαϊκής εξέγερσης του 2011 που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.

«Και θέλω να πω επίσης στους αστυνομικούς: είναι δυνατόν να μην υπάρχουν παραβιάσεις; Θα γίνουν παραβιάσεις. Όμως εμείς εγκρίνουμε αυτές τις παραβιάσεις; Όχι. Τις αποδεχόμαστε; Όχι», πρόσθεσε.

Οι παραβιάσεις, πάντως, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία, υπήρξε ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην εξέγερση του 2011. Οι διαδηλωτές είχαν εκείνη την εποχή επιλέξει την ημέρα της γιορτής της αστυνομίας, την 25η Ιανουαρίου, για να κατακλύσουν τους δρόμους…

Επιπλέον, ο Σίσι υπερασπίστηκε τις επιχειρήσεις που διεξαγάγουν οι δυνάμεις ασφαλείας στο βόρειο Σινά, θέατρο επιθέσεων, την ευθύνη για τις οποίες αναλαμβάνουν οργανώσεις που υποστηρίζουν ότι τις πραγματοποιούν ως αντίποινα για την καταστολή των διαδηλωτών που πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο επικεφαλής του αιγυπτιακού κράτους είπε επίσης πως σε διάστημα ενός έτους, 208 άνθρωποι σκοτώθηκαν, επειδή «έστρεψαν όπλα εναντίον της αστυνομίας ή του στρατού».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι 955 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, όμως «οι μισοί και πλέον εξ αυτών» στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Παρουσιάζω τα στοιχεία αυτά καθώς καταδεικνύουν ότι (…) εμείς προσέχουμε να μην φυλακίζονται αθώοι», κατέληξε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας συνέλαβαν έναν αστυνομικό, ο οποίος φέρεται να έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο με το δημόσιο αποκεφαλισμό γυναίκας, στην ιερή πόλη Μέκκα τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου.

Ο αστυνομικός, ο οποίος συμμετείχε στις προετοιμασίες για τον αποκεφαλισμό της άτυχης γυναίκας (κατηγορήθηκε ότι σκότωσε την επτάχρονη κόρη του συζύγου της, αφού πρώτα την κακοποίησε κατ' επανάληψη σεξουαλικά με σκουπόξυλο), τράβηξε κρυφά το video, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και διεθνή κατακραυγή.

Ο άνδρας, τα στοιχεία του οποίου δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, αναμένεται πλέον να οδηγηθεί ενώπιον στρατιωτικού δικαστηρίου και δικαστηρίου της Σαρία (θρησκευτικό δικαστήριο που βασίζεται στον άγραφο νόμο των μουσουλμάνων)…

Σχετικές ειδήσεις