ΚΟΣΜΟΣ

Παρακολουθούσε το Χρηματιστήριο των ΗΠΑ για λογαριασμο της Αλ Κάιντα

Παρακολουθούσε το Χρηματιστήριο των ΗΠΑ για λογαριασμο της Αλ Κάιντα

Σε 15 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης ένας άνδρας ο οποίος είχε κατηγορηθεί πως είχε δώσει εντολή σε έναν συνεργάτη του να παρακολουθεί το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατ' εντολή της Αλ Κάιντα.

Ο Ουέσαμ αλ Χανάφι, 39 ετών, συνελήφθη τον Απρίλιο του 2010, μαζί με τον συνεργάτη του Σαμπίρχαν Χασάνοφ, έναν άνδρα με διπλή –αμερικανική και αυστραλιανή– υπηκοότητα. Ο ελ Χανάφι δήλωσε ένοχος τον Ιούνιο του 2010 στις κατηγορίες περί προσφοράς υλικής υποστήριξης σε τρομοκράτες και συνωμοσία με σκοπό την υποστήριξη προς αυτούς.

Ο γεννημένος στο Μπρούκλιν ελ Χανάφι είναι πληροφορικός και εργαζόταν στη διεύθυνση πληροφορικής της Lehman Brothers στο υποκατάστημα της αμερικανικής τράπεζας στο Ντουμπάι ως τη σύλληψή του.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι χρησιμοποίησε την εμπειρία του για να συμβουλεύει τις επαφές του στην Αλ Κάιντα προκειμένου να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους στις επικοινωνίες μέσω του Διαδικτύου.

Οι ελ Χανάφι και Χασάνοφ κατηγορούνταν επίσης πως έστειλαν 67.000 δολάρια και εξοπλισμό στις επαφές τους στην Αλ Κάιντα, σύμφωνα με τις εισαγγελικές Αρχές.

«Ζούσε το αμερικανικό όνειρο» ανέφερε ο βοηθός εισαγγελέας των ΗΠΑ Τζον Κρόναν. «Και τότε γύρισε την πλάτη στην Αμερική και συμμάχησε με τον μεγαλύτερο εχθρό μας» συμπλήρωσε. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος ανέλαβε ενώπιον του δικαστηρίου την «πλήρη ευθύνη» των πράξεών του. «Δεν έκανα απλά λάθος επιλογές· έκανα τις χείριστες επιλογές», ανέφερε.

Η μεταμέλεια του Ελ Χανάφι και το γεγονός ότι εμφάνισε προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της κράτησής του οδήγησαν το δικαστήριο να μην του επιβάλει τη βαρύτερη ποινή, 20 χρόνια κάθειρξη.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, ο ελ Χανάφι εμφάνισε μετά τη σύλληψή του έναν θρόμβο στο πόδι κατά τη διάρκεια της πτήσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που αρχικά δεν διαγνώστηκε και κατόπιν δεν του χορηγήθηκε θεραπεία. Ως αποτέλεσμα, είπαν, θα υποφέρει από πόνους και θα έχει περιορισμένη κινητικότητα για το υπόλοιπο της ζωής του.

Τον Ιούνιο του 2012 ο συνεργάτης του ελ Χανάφι, ο Σαμπιρχάν Χασάνοφ. πρώην λογιστής των εταιρειών KPMG και PricewaterhouseCoopers, ομολόγησε την ενοχή του και καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκιση.

Στο μεταξύ, ενώπιον των αμερικανικών δικαστικών αρχών οδηγήθηκε σήμερα ένας ακόμη κατηγορούμενος για τρομοκρατία, ο 52χρονος Σαουδάραβας Χάλιντ αλ Φάουζ, ο χαρακτηριζόμενος ως «εκπρόσωπος Τύπου» του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ο άνθρωπος αυτός κατηγορείται ότι το 1994 ίδρυσε το «γραφείο Τύπου» της Αλ Κάιντα με στόχο τη δημοσιοποίηση των ανακοινώσεων του Μπιν Λάντεν. Το 1996 είχε δημοσιοποιήθηκε ο πρώτος «φετφάς», το θρησκευτικό διάταγμα του Οσάμα μπιν Λάντεν με το οποίο καλούσε τους Μουσουλμάνους της Σαουδικής Αραβίας να διώξουν τους Αμερικανούς από τη χώρα τους.

Σχετικές ειδήσεις