ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Πέθανε ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Άνσαρ αλ Σαρία

Λιβύη: Πέθανε ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Άνσαρ αλ Σαρία

Ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Άνσαρ αλ Σαρία της Λιβύης υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί σε μια μάχη με δυνάμεις προσκείμενες στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας, δήλωσαν μέλη της οικογένειάς του και αξιωματούχοι.

Ο Μοχάμεντ αλ Ζαχάουι, ο οποίος είχε ιδρύσει μια ταξιαρχία της Άνσαρ αλ Σαρία στη Βεγγάζη αφού είχε συμβάλει στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, νοσηλευόταν σε νοσοκομείο αφότου είχε τραυματιστεί, δήλωσαν μέλη της οικογένειάς του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο Φαντλ αλ Χάσι, ένας αξιωματικός των δυνάμεων που πρόσκεινται στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, ανέφερε πως ο Ζαχάουι υπέκυψε στα τραύματα τα οποία είχε υποστεί σε μια ενέδρα τον Σεπτέμβριο. «Είδα με τα μάτια μου τον τραυματισμό του μέσα στο αυτοκίνητό του», ανέφερε.

Δεν έχει υπάρξει καμιά επίσημη ανακοίνωση από μέρους της Άνσαρ αλ Σαρία.

Για την τύχη του Ζαχάουι διατυπώνονταν διάφορες υποθέσεις εδώ και μήνες, αφού είχε εξαφανιστεί από το σκηνικό.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κατηγορεί την Άνσαρ αλ Σαρία για την επίθεση στις αμερικανικές διπλωματικές επιθέσεις της Βεγγάζης την 11η Σεπτεμβρίου του 2012, στην οποία είχαν χάσει τη ζωή τους ο πρεσβευτής των ΗΠΑ και τρεις ακόμη Αμερικανοί υπήκοοι.

Ο τότε απότακτος στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ είχε κηρύξει τον πόλεμο εναντίον της Άνσαρ αλ Σαρία τον Μάιο, απωθώντας τους μαχητές της από το μεγαλύτερο μέρος της Βεγγάζης, στην ανατολική Λιβύη.

Οι μάχες συνεχίζονται ανάμεσα στα στρατεύματα του Χάφταρ —τον οποίο η αναγνωρισμένη κυβέρνηση κάλεσε ξανά σε υπηρεσία και οι δυνάμεις του ενώθηκαν με τις ένοπλες δυνάμεις— και τους ισλαμιστές στην περιοχή του λιμανιού και σε άλλες συνοικίες της Βεγγάζης.

Η σύγκρουση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης σύγκρουσης ανάμεσα σε ομάδες των ανταρτών που ανέτρεψαν το καθεστώς του Καντάφι και πλέον συγκρούονται για την εξουσία στη χώρα, η οποία διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου.

Στη Λιβύη υπάρχουν τους τελευταίους μήνες δύο αντίπαλα κοινοβούλια και δύο κυβερνήσεις που διεκδικούν η καθεμιά το μονοπώλιο της εξουσίας. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος πρωθυπουργός Αμπντάλα αλ Τένι έχει αναγκαστεί να εργάζεται σε έναν θύλακα της ανατολικής Λιβύης αφότου η συμμαχία ισλαμιστών Φατζρ Λίμπια (Αυγή της Λιβύης) κατέλαβε την Τρίπολη τον περασμένο Αύγουστο.

Σχετικές ειδήσεις