ΚΟΣΜΟΣ

Κάιρο: Έσπασε η μάσκα του Τουταγχαμών και την επισκεύασαν με πρόχειρη… κόλλα!

Κάιρο: Έσπασε η μάσκα του Τουταγχαμών και την επισκεύασαν με πρόχειρη… κόλλα!

Ζημιά, η οποία αποκαταστάθηκε πρόχειρα με… κόλλα (!), υπέστη η επιβλητική μάσκα του βασιλιά Τουταγχαμών, ένας από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς θησαυρούς του κόσμου, όπως παραδέχθηκε το Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο.

Η «γενειάδα» της χρυσής μάσκας αποσπάστηκε τον περασμένο Αύγουστο, ωστόσο οι υπεύθυνοι του μουσείου δεν είχαν δημοσιοποιήσει το γεγονός έως ότου εμφανίστηκαν σχετικές φωτογραφίες διαδίκτυο.

Σε αυτές διακρίνεται μία γραμμή κόλλας γύρω από το υπογένειο της μάσκας του βασιλιά Τουταγχαμών, προκαλώντας εικασίες σχετικά με το μέγεθος της ζημιάς, καθώς επίσης πολλά και αναπάντητα ερωτήματα για το αν η Αίγυπτος είναι σε θέση να φροντίσει τα πολύτιμα ιστορικά και αρχαιολογικά αντικείμενα που κατέχει.

Η «γενειάδα» κόπηκε όταν οι εργαζόμενοι στο Μουσείο άλλαζαν τα φώτα στην προθήκη και προφανώς άγγιξαν κατά λάθος τη μάσκα, ανέφερε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, σημειώνοντας ότι το κατεστραμμένο σημείο θα μπορούσε να επανέλθει στην παλιά του αίγλη.

Από την πλευρά του, ένας Γερμανός συντηρητής, ο Κρίστιαν Έκμαν, που κλήθηκε να αξιολογήσει τη ζημιά, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η φημολογία για σοβαρότητα της ζημιάς είναι υπερβολική.

«Η χρήση των εποξειδικών κολλών δεν είναι η καλύτερη, αλλά είναι μια λύση», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, συμπληρώνοντας: «Ωστόσο, το μέτρο αυτό, δυστυχώς, δεν έγινε, ώστε να μπορείτε να δείτε τώρα κάποια απομεινάρια της κόλλας στο μούσι».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η ταφική μάσκα του Τουταγχαμών, ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της Ιστορίας, ανακαλύφθηκε από τους Βρετανούς αρχαιολόγους Χάουαρντ Κάρτερ και Τζορτζ Χέρμπερτ το 1922, προκαλώντας… τσουνάμι ενδιαφέροντος για την αρχαιολογία και την αρχαία Αίγυπτο.

Σχετικές ειδήσεις