ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία με συντριβή ελληνικού F-16 σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση στην Ισπανία

Τραγωδία με συντριβή ελληνικού F-16 σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση στην Ισπανία

Ένα συγκλονιστικό αεροπορικό δυστύχημα σημειώθηκε στην Ισπανία, όταν ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16 συνετρίβη κατά τη διάρκεια νατοϊκής άσκησης στην Αλμπαθέτε. Για δέκα νεκρούς κάνουν λόγο τα ισπανικά Μέσα και δεκαεννιά τραυματίες.

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών του αεροπορικού δυστυχήματος στην Αλμπαθέτε. Τα ισπανικά Μέσα μεταδίδουν, ότι οι νεκροί, μέχρι αυτή τη στιγμή, φτάνουν στους δέκα, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ισπανίας άφησε να εννοηθεί ότι ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να γίνει ακόμα βαρύτερος.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας πρόκειται να μεταβεί στην αεροπορική βάση του Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας με μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας .

Από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έγινε γνωστό ότι τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής είναι καλά στην υγεία τους ενώ δεν υπάρχει ενημέρωση για την κατάσταση των δύο ιπταμένων του F-16.

Τι λένε τα Ισπανικά Μέσα - Συγκεχυμένες οι πληροφορίες

Η ισπανική εφημερίδα El Pais κάνει λόγο για τουλάχιστον δέκα νεκρούς (χωρίς να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την εθνικότητα τους), και άλλους δέκα τραυματίες, εκ των οποίων οι επτά σε κρίσιμη κατάσταση.

Το ισπανικό πρακτορείο ABC αναφέρει ότι ο ένας εκ των δυο πιλότων ήταν Έλληνας, ενώ κάνει λόγο και για περισσότερους από τριάντα τραυματίες, με αρκετούς να φέρουν σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο και στο σώμα. Στο ισπανικό site rtve υπάρχει η ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ότι μεταξύ των νεκρών είναι και οι δυο πιλότοι.

Εν τω μεταξύ χάος επικρατεί στο ισπανικό Υπουργείο Άμυνας, το οποίο προς το παρόν δεν δίνει πληροφορίες για την τύχη των Ελλήνων στο ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ισπανίας άφησε να εννοηθεί το απόγευμα της Δευτέρας, 26 Ιανουαρίου ότι ο απολογισμός των θυμάτων της συντριβής του F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο χώρο στάθμευσης αεροσκαφών ενδέχεται να γίνει ακόμη βαρύτερος.

Το χρονικό της συντριβής

Όπως αναφέρουν τα ισπανικά Μέσα, το F-16, το οποίο συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης πιλότων των ενόπλων δυνάμεων κρατών μελών του NATO, του λεγόμενου Tactical Leadership Programme (TLP), υπέστη απώλεια ισχύος στον κινητήρα, με αποτέλεσμα να συντριβεί στα παρακείμενα στρατιωτικά αεροπλάνα - που ήταν έτοιμα για απογείωση - στο πάρκινγκ της αεροπορικής βάσης Los Llanos.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι πρόλαβαν να δουν ένα αλεξίπτωτο να ανοίγει στον ουρανό αμέσως μετά το ατύχημα, γεγονός που ίσως μαρτυρά τη σωτηρία ενός εκ των δυο πιλότων.

Σε αυτό το σημείο έγινε το δυστύχημα

1422285668 995422 1422289109 sumario normal

Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν στα Μέσα ότι την ώρα της συντριβής ακούστηκαν δυο ισχυρές εκρήξεις και αμέσως το πάρκινγκ αεροσκαφών γέμισε με πυκνούς καπνούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, πυροσβέστες προσπαθούν να κατασβέσουν την πυρκαγιά η οποία έχει ξεσπάσει στη βάση, ενώ έχει δημιουργηθεί μια περίμετρος ασφαλείας.

Λίγο νωρίτερα εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ισπανίας είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία πως οι δύο χειριστές της ελληνικής ΠΑ είχαν βρει τραγικό θάνατο, την οποία μετέδωσαν ισπανικά ΜΜΕ.

Το F-16 της 341 Μοίρας της 111ης πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο είχε μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση του Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας, συμμετέχοντας στην 1η εκπαιδευτική σειρά Αέρος για το 2015 του προγράμματος τακτικής ηγεσίας (Tactical Leadership Programme) που διεξάγεται στην ισπανική βάση από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό πως στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση τη στιγμή του ατυχήματος συμμετείχαν αεροσκάφη από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ.

avuibn

Dos muertos y 10 heridos al estrellarse un F-16 griego en la base aérea de Los Llanos, en Albacete



Για το σκοπό αυτό μεταστάθμευσαν στην ισπανική βάση άλλα 3 αεροσκάφη F-16 Block 50, καθώς και κλιμάκιο 41 ατόμων.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Σχετικές ειδήσεις