ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στην Σουρούτς ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων από το Κομπάνι

Τουρκία: Στην Σουρούτς ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων από το Κομπάνι

Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου άνοιξε η Τουρκία τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό που θα στεγάσει 35.000 άτομα, πρόσφυγες από το Κομπανί της Συρίας.

Ο προσφυγικός καταυλισμός βρίσκεται στα νοτιοανατολικά σύνορα της πόλης Σουρούτς ο οποίος και φιλοξενεί δύο νοσοκομεία επτά ιατρικές κλινικές και αρκετές σχολικές αίθουσες για να παρακολουθούν μαθήματα περίπου 10.000 παιδιά, δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος του AFAD Ντόγκαν Εσκινάτ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι από τις πολύμηνες συγκρούσεις στο Κομπάνι, περίπου 200.000 πρόσφυγες κατέφυγαν στην Τουρκία και η AFAD θα εξετάσει πώς εξελίσσεται η κατάσταση προτού αποφασίσει αν θα κατασκευάσει περισσότερες εγκαταστάσεις.

Η Τουρκία διαθέτει περίπου 24 καταυλισμούς που φιλοξενούν 265.000 Σύρους πρόσφυγες κι αναμένεται να ανοίξουν κι άλλοι στην Μαρντίν, είπε ο Εσκινάτ.

Περισσότεροι από 200.000 έχουν σκοτωθεί κι εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του εμφυλίου στη Συρία που μαίνεται από τον Μάρτιο του 2011.

Η πλειονότητα των 1,7 εκατομμυρίων προσφύγων στην Τουρκία ζουν εκτός καταυλισμών, συχνά στους δρόμους ή σε παραγκουπόλεις, προκαλώντας εντάσεις στον τοπικό πληθυσμό. Οι αρχές έχουν ξεκινήσει να μεταφέρουν σε καταυλισμούς όσους ζουν στους δρόμους της πόλης.

Οι Κούρδοι, που έχουν εξασφαλίσει τον έλεγχο βορείων τμημάτων της Συρίας, ελέγχουν σήμερα περίπου το 90% του Κομπάνι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2015

Σχετικές ειδήσεις