ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Πάνω από 1200 οι νεκροί του ΙΚ στο Κομπάνι – ανάμεσά τους πολλοί ξένοι

Συρία: Πάνω από 1200 οι νεκροί του ΙΚ στο Κομπάνι – ανάμεσά τους πολλοί ξένοι

Μεταξύ των νεκρών στις συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς στην κουρδική πόλη Κομπάνι υπήρχε και μεγάλος αριθμός ξένων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρντμεντ.

Οι Κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) διακήρυξαν την Δευτέρα τη νίκη τους στη μάχη του Κομπάνι, μιας πόλης που έγινε το σύμβολο της αντίστασης απέναντι στους τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές, το Ισλαμικό Κράτος έχασε σχεδόν 1.200 άνδρες του στη μάχη αυτή παρά την υπεροπλία του, αφού είχε στη διάθεσή του βαρύ οπλισμό που είχε αρπάξει από ιρακινές και συριακές στρατιωτικές βάσεις.

Συνολικά, και από τις δύο πλευρές, υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν 1.800 άνθρωποι.

"Δεν πρόκειται να μετρήσουμε τα πτώματα, όμως ο αριθμός των μαχητών του ΙΚ που σκοτώθηκαν ξεπερνά τους χίλιους", είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος και ο αριθμός των ξένων μεταξύ αυτών είναι "πολύ, πολύ υψηλός". Δεν διευκρίνισε ωστόσο τις εθνικότητες των θυμάτων ή τις χώρες από τις οποίες προέρχονταν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ΙΚ "αποσύρεται από την πόλη" όμως προειδοποίησε ότι οι τζιχαντιστές "είναι σε θέση να ανασυνταχθούν και να αντισταθούν", επισημαίνοντας ότι κανείς ακόμη δεν έχει δηλώσει ότι "η αποστολή εξετελέσθη".

Ο αμερικανικός στρατός εκτιμά ότι οι κουρδικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει "σχεδόν το 90% του Κομπάνι".

Μια νίκη στο Κομπάνι θεωρείται πολύ σημαντικό γεγονός γιατί αλλάζει το "σενάριο" που ακολουθούσαν οι τζιχαντιστές, που έχουν προσελκύσει στις τάξεις τους χιλιάδες ξένους μαχητές. Το ΙΚ έστειλε τους καλύτερους άνδρες του στο Κομπάνι, αλλά οι μεγάλες απώλειες που καταγράφηκαν τις τελευταίες έξι εβδομάδες έχουν διχάσει τους τζιχαντιστές. Μάλιστα το ΙΚ εκτέλεσε και ορισμένους ξένους μαχητές που αρνήθηκαν να πάνε να πολεμήσουν στην κουρδική πόλη.