ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: 12χρονος έχασε τη ζωή από πυρά αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους

Υεμένη: 12χρονος έχασε τη ζωή από πυρά αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους

Μια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Υεμένη ανακοίνωσε την Τρίτη (27/1) ότι ένας μαθητής της έκτης δημοτικού, περίπου 12 ετών, σκοτώθηκε από την επιδρομή ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους ανατολικά της Σανάα τη Δευτέρα (26/1), μια καταγγελία που πιθανόν θα εγείρει νέες ανησυχίες για την εκστρατεία της Ουάσιγκτον εναντίον ύποπτων μελών της αλ Κάιντα.

Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι ο Μοχάμεντ Σάλεχ Καγέντ Τάεμαν ήταν ένας από τους τρεις ανθρώπους που σκοτώθηκαν στη χθεσινή επίθεση. Ο μεγαλύτερος αδελφός του και ο πατέρας του είχαν σκοτωθεί το 2011 σε μια άλλη επιδρομή μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ενώ ένας τρίτος αδελφός του έχει τραυματιστεί σε άλλο παρόμοιο επεισόδιο.

Αξιωματούχοι της Υεμένης επεσήμαναν τη Δευτέρα ότι τρεις άνδρες φερόμενα μέλη της αλ Κάιντα σκοτώθηκαν όταν επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο στην περιοχή Χάρεμπ της επαρχίας Μάριμπ.

Η Υεμένη είναι το κύριο προπύργιο της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQA), μια από τις πιο ενεργές πτέρυγες της οργάνωσης. Επίσης οι ΗΠΑ έχουν παραδεχθεί ότι χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να καταπολεμήσουν την AQAP, όμως δεν σχολιάζει δημοσίως τις επιθέσεις.

Ένας φύλαρχος δήλωσε ότι ο Τάεμαν ήταν μέλος της AQAP, ενώ ένας άλλος είπε ότι ήταν περίπου 15 ετών. Όμως ο Εθνικός Οργανισμός της Υεμένης για τα Θύματα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (NODV) τον χαρακτήρισε «ένα κανονικό παιδί».

«Πήγαινε στην έκτη δημοτικού, οπότε ήταν 11 με 13 ετών», σημείωσε ο επικεφαλής του NODV Μοχάμεντ αλ Κάουλι.

Ο NODV ανακοίνωσε επίσης ότι ο 65χρονος πατέρας του Τάεμαν σκοτώθηκε μαζί με έναν από τους γιους του, 16 ετών, το 2011 σε μια άλλη επιδρομή μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Ένας τρίτος αδελφός, ηλικίας 17 ετών, επέζησε μιας άλλη επιδρομής, όμως εξακολουθεί να έχει θραύσματα στο σώμα του.

Ελεύθερο άφησαν οι Χούτι τον προσωπάρχη του προέδρου Χάντι, τον οποίο είχαν απαγάγει στις 17 Ιανουαρίου

Στο μεταξύ, σιίτες αντάρτες Χούτι άφησαν ελεύθερο σήμερα τον προσωπάρχη του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος της Υεμένης.

Ο Άχμεντ Άουαντ μπιν Μουμπάρακ, προσωπάρχης του παραιτηθέντος προέδρου της χώρας Χάντι, ο οποίος είχε πέσει θύμα απαγωγής στις 17 Ιανουαρίου στη Σανάα, παραδόθηκε σε έναν φύλαρχο της επαρχίας Σάμπουα, στη νοτιοανατολική Υεμένη, από την οποία κατάγεται, επεσήμανε ο αξιωματούχος.

Σχετικές ειδήσεις