ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Χωρίς αποτέλεσμα η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου

Ιταλία: Χωρίς αποτέλεσμα η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου

Οι Ιταλοί κοινοβουλευτικοί και τοπικοί αξιωματούχοι δεν κατάφεραν, στον χθεσινό (29/1) πρώτο γύρο της διαδικασίας, να εκλέξουν νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να υπολογίζει πλέον στο ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί η ανάδειξη του υποψηφίου που πρότεινε για το αξίωμα αυτό στον τέταρτο γύρο της διαδικασίας, όταν πλέον η απαιτούμενη πλειοψηφία θα είναι πολύ χαμηλότερη.

Ο Ρέντσι πρότεινε τον Σέρτζιο Ματαρέλα, 73 ετών, μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, για το ύπατο αξίωμα της χώρας, μια κίνηση που εξόργισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ενδέχεται να θέσει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία των δύο ανδρών για την προώθηση μεταρρυθμίσεων όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου ή η αναθεώρηση του Συντάγματος.

Αν και το αξίωμα είναι κυρίως εθιμοτυπικό, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σημαντικές εξουσίες σε περιόδους πολιτικής αστάθειας, οι οποίες δεν είναι ασυνήθιστες στην Ιταλία, καθώς μπορεί να διαλύει το Κοινοβούλιο, να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές και να επιλέγει τον πρωθυπουργό.

Τα μισά και πλέον από τα μέλη του εκλεκτορικού σώματος ψήφισαν λευκό σήμερα, πράγμα που σήμανε ότι ήταν αδύνατο να υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Σήμερα Παρασκευή (30/1) θα διεξαχθούν άλλες δύο ψηφοφορίες, οι οποίες αναμένεται επίσης να είναι άκαρπες, όμως στον τέταρτο γύρο, μεθαύριο Σάββατο, αρκεί απλή πλειοψηφία. Τότε είναι που ο Ρέντσι ελπίζει ότι θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Ματαρέλα, με τις ψήφους του Δημοκρατικού Κόμματος και άλλων κομμάτων της κεντροαριστεράς.

Ο Μπερλουσκόνι και η Φόρτσα Ιταλία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ματαρέλα και κατηγόρησε τον Ρέντσι ότι παραβίασε τη συμφωνία τους.

Ο Ματαρέλα, ο αδελφός του οποίου είχε δολοφονηθεί από τη Μάφια της Σικελίας τη δεκαετία του 1980, θα μπορέσει «να εγγυηθεί επτά χρόνια διακεκριμένης πολιτικής ηγεσίας και πολιτικής σταθερότητας», είπε ο Ρέντσι.

Αν ο Ματαρέλα, μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, που δεν υπάρχει πια, δεν εκλεγεί, αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει πολιτική αστάθεια και στην Ιταλία.

Σχετικές ειδήσεις