ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Ελεύθερος ο Πίτερ Γκρεστ - Το Κάιρο διέταξε την απέλασή του

Αίγυπτος: Ελεύθερος ο Πίτερ Γκρεστ - Το Κάιρο διέταξε την απέλασή του

Την απέλαση προς τη χώρα καταγωγής του Αυστραλού δημοσιογράφου του Αλ Τζαζίρα, Πίτερ Γκρεστ διέταξε σήμερα η Αίγυπτος, έπειτα από 400 μέρες εγκλεισμού του σε αιγυπτιακές φυλακές.

Ο Αυστραλός δημοσιογράφος είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης επτά ετών, αφού είχε κριθεί ένοχος μεταξύ άλλων στην κατηγορία ότι «είχε μεταδώσει ψευδείς πληροφορίες» με στόχο «να υποστηρίξει» τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Ο Γκρεστ είχε συλληφθεί το Δεκέμβριο του 2013 μαζί με ένα συνάδελφό του δικτύου του Κατάρ, τον Αιγυπτιοκαναδό Μοχάμεντ Φάχμι, σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Κάιρο όπου είχαν εγκαταστήσει «παράνομα», σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ένα τοπικό γραφείο του Αλ Τζαζίρα. Λίγο μετά, η αστυνομία είχε συλλάβει τον Αιγύπτιο Μπάχερ Μοχάμεντ, που επίσης εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό δίκτυο. Οι 3 δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν τον Ιούνιο σε ποινές κάθειρξης από 7 έως 10 έτη.

«Η απόφαση της απέλασης του Πίτερ Γκρεστ προς την Αυστραλία ελήφθη βάση προεδρικού διατάγματος» γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών επικαλούμενος ένα δελτίο τύπου του υπουργείου. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο δημοσιογράφος έχει ήδη αποφυλακιστεί από τη φυλακή του Καΐρου όπου κρατείτο.

Οι αρχές της Αιγύπτου κατηγορούσαν το Αλ Τζαζίρα ότι υποστήριζε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οργάνωση του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι που έχει τεθεί εκτός νόμου και χαρακτηριστεί "τρομοκρατική", ενώ πολλοί Αιγύπτιοι θεωρούν το δίκτυο του Κατάρ ως μια δύναμη που είναι αποφασισμένη να προκαλέσει την αποσταθεροποίηση της χώρας, μια άποψη που ενθάρρυναν τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, τα οποία είχαν ονομάσει την ομάδα των δημοσιογράφων ως τον "Πυρήνα του Marriot" επειδή εργάζονταν από το δωμάτιο της αμερικανικής αλυσίδας ξενοδοχείων.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστή η τύχη των άλλων δύο δημοσιογράφων.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera εξέφρασε σήμερα ικανοποίηση για την απελευθέρωση του Αυστραλού ρεπόρτερ του, ζήτησε όμως παράλληλα την απελευθέρωση και των άλλων δημοσιογράφων οι οποίοι παραμένουν ακόμη φυλακισμένοι στην χώρα αυτή.

«Είμαστε ικανοποιημένοι για τον Πίτερ και την οικογένειά του, που θα μπορέσουν να επανενωθούν», τόνισε ο Μοστέφα Σουάγκ, εκτελών χρέη γενικού διευθυντή στο αλ Τζαζίρα. Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο πως «δεν θα ησυχάσουμε ώσπου ο Μπάχερ (Μοχάμεντ) και ο Μοχάμεντ (Φάχμι) να ανακτήσουν επίσης την ελευθερία τους», αναφερόμενος στους άλλους δύο δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου, έναν Αιγύπτιο και έναν Αιγυπτιοκαναδό, που παραμένουν κρατούμενοι στις αιγυπτιακές φυλακές. «Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν τη δυνατότητα να τελειώσουν αυτή την ιστορία όπως πρέπει σήμερα και αυτό πρέπει να κάνουν», σημείωσε ο Σουάγκ.

Σχετικές ειδήσεις