ΚΟΣΜΟΣ

Γλυτώνουν τις διώξεις οι εταιρείες του Μέρντοχ

Γλυτώνουν τις διώξεις οι εταιρείες του Μέρντοχ

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να μην ασκήσει δίωξη σε βάρος της News Corp ή της αδελφής εταιρείας της Twenty-First Century Fox μετά την ολοκλήρωση μιας έρευνας για σκάνδαλα στη Βρετανία που περιλάμβαναν τηλεφωνικές υποκλοπές και κατηγορίες για δωροδοκία δημόσιων αξιωματούχων.

Το τέλος της έρευνας, το οποίο ανακοινώθηκε χθες, Δευτέρα, από τη News Corp, έρχεται αφού η αμερικανική κυβέρνηση πέρασε χρόνια ερευνώντας χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα από τους σέρβερ της News Corp.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης έκλεισε την υπόθεση, η οποία περιλάμβανε έρευνα για ενδεχόμενη παραβίαση του αμερικανικού νόμου περί πρακτικών διαφθοράς στο εξωτερικό. Η News Corp ενημερώθηκε για την απόφαση στις 28 Ιανουαρίου.

Το FBI δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για να σχολιάσει.

Η έρευνα αφορούσε τις κατηγορίες για τηλεφωνικές υποκλοπές και δωροδοκία που είχαν διατυπωθεί το 2011 σε βάρος της βρετανικής εφημερίδας της News Corp "Νιούζ οφ δι Ουόρλντ" που έχει πλέον κλείσει. Δημοσιογράφοι της καθημερινής ταμπλόιντ "Σαν", που ανήκει επίσης στην News Corp, αντιμετώπισαν επίσης διώξεις από τις βρετανικές αρχές.

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ ελέγχει τόσο τη News Corp όσο και τη Fox.

Πολλές έρευνες και δικαστικές υποθέσεις συνεχίζονται στη Βρετανία σχετικά με την υπόθεση αυτή.

Οι υποκλοπές, οι οποίες γίνονταν επί χρόνια, είχαν εκατοντάδες θύματα, μεταξύ των οποίων οι πρίγκιπες Χάρι και Ουίλιαμ ή ακόμη οι ηθοποιοί Τζουντ Λο και Σιένα Μίλερ, και κόστισαν πολύ ακριβά σε δικαστικά έξοδα και σε αποζημιώσεις των θυμάτων.

Έπειτα από μια δίκη - ποταμό που διήρκεσε 18 μήνες στο Λονδίνο, ο Άντι Κόλσον, πρώην σύμβουλος επικοινωνίας του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και πρώην διευθυντής της "Νιούζ οφ δι Ουόρλντ", καταδικάσθηκε τον Ιούλιο του 2014 σε φυλάκιση 18 μηνών. Αποφυλακίσθηκε αφού εξέτισε πέντε μήνες.
Αντιθέτως αθωώθηκε η άλλη διάσημη κατηγορούμενη, η 46χρονη Ρεμπέκα Μπρουκς, προστατευόμενη του Μέρντοχ.

Σχετικές ειδήσεις