ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε ο Καναδός ΥΠΕΞ Τζον Μπέιρντ

Παραιτήθηκε ο Καναδός ΥΠΕΞ Τζον Μπέιρντ

Την απόφασή του να παραιτηθεί από υπουργός Εξωτερικών του Καναδά ανακοίνωσε την Τρίτη (03/02) ο Τζον Μπέιρντ, προβληματίζοντας τη συντηρητική κυβέρνηση καθώς την εγκαταλείπει ένα σημαντικό στέλεχος, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τον προσεχή Οκτώβριο.

Ο 45χρονος Μπέιρντ, αιτιολογώντας την παραίτησή του, είπε ότι μετά από 20 χρόνια στην πολιτική ήρθε η ώρα να ξεκινήσει το επόμενο κεφάλαιο στη ζωή του. Ήταν υπουργός Εξωτερικών από το Μάιο του 2011 και υπήρξε μέλος της συντηρητικής κυβέρνησης από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του 2006.

Πολιτικές πηγές είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι οι σχέσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών με το γραφείο του πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ είχαν επιδεινωθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

«Χθες το βράδυ μίλησα με τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσα για την παραίτησή μου από το υπουργικό συμβούλιο» είπε ο Μπέιρντ στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Με μεγάλη λύπη δέχτηκα την παραίτηση ενός από τους καλύτερους υπουργούς που είχα το προνόμιο να συνεργαστώ μαζί του» ήταν η δήλωση-ανακοίνωση του πρωθυπουργού Χάρπερ για την παραίτησή του υπουργού των Εξωτερικών, ο οποίος ήταν δημοφιλής στο εσωτερικό του κόμματος, ιδιαίτερα επικριτικός για τη Ρωσία σε σχέση με την Ουκρανία και θερμός υποστηρικτής του Ισραήλ.

Ο υπουργός Εμπορίου Εντ Φαστ θα αναλάβει ως προσωρινός υπουργός Εξωτερικών έως ότου ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ ορίσει τον αντικαταστάτη του Τζον Μπέιρντ. Μεταξύ των πιθανών υποψηφίων είναι ο υπουργός Απασχόλησης Τζέισον Κένι, ο υπουργός Οικονομικών Τόνι Κλέμεντ και ο υπουργός Μετανάστευσης Κρις Αλεξάντερ ο οποίος είναι πρώην διπλωμάτης.

Σχετικές ειδήσεις