ΚΟΣΜΟΣ

ΕΛΚ: Ζητά καταδικαστικό ψήφισμα για ΑΝΕΛ

ΕΛΚ: Ζητά καταδικαστικό ψήφισμα για ΑΝΕΛ

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θέλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταδικάσει με ψήφισμά του το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό την Ελλάδα, εξέλιξη που ο ηγέτης του ΕΛΚ συγκρίνει με τη συμμετοχή του Γεργκ Χάιντερ και του Λαϊκού Κόμματος στην κυβέρνηση της Αυστρίας πριν από δεκαπέντε χρόνια.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο ηγέτης του ΕΛΚ —της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο— είπε σήμερα ότι θα ασκήσει πιέσεις και στην κεντροαριστερά, την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, να ταχθεί υπέρ ενός σχεδίου ψηφίσματος που είναι παρόμοιο με εκείνο το οποίο είχε εγκριθεί το 2000, όταν η αυστριακή ακροδεξιά υπό τον Χάιντερ είχε συμμετάσχει στην κυβέρνηση της Αυστρίας.

Εκείνο το ψήφισμα αποκαλούσε τον Χάιντερ «ξενόφοβο και ρατσιστή» και απαιτούσε από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέσουν την Αυστρία υπό αυστηρή επιτήρηση, ώστε να συμμορφώνεται η χώρα στις διεθνείς συνθήκες προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Βέμπερ, στέλεχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Γερμανίας, στάθηκε ιδίως στο ότι ο Πάνος Καμμένος, ο ηγέτης των ΑΝΕΛ και νέος υπουργός Άμυνας, πέταξε με ελικόπτερο κοντά στις τουρκικές ακτές και στο ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία διέταξε την κατεπείγουσα απογείωση μαχητικών της. «Αυτό είναι τρελό και πρέπει να το συζητήσουμε», υποστήριξε ο Μ. Βέμπερ, ο οποίος αναφέρθηκε στη συγκυβέρνηση χρησιμοποιώντας τη φράση «εξτρεμιστική κυβέρνηση».

Ο ίδιος είπε ότι πιστεύει πως το ΕΚ πρέπει να καταδικάσει την ενέργεια του Π. Καμμένου, την οποία έκρινε απαράδεκτη. Ο Βέμπερ πρόσθεσε πως ελπίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα αποδειχθεί «τυφλό από το αριστερό μάτι», ότι δηλαδή θα αποφύγει να επικρίνει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία του με τον Καμμένο.

Πηγές στις Βρυξέλλες πάντως εκτίμησαν ότι η πρόταση Βέμπερ δεν έχει πολλές πιθανότητες να γίνει αποδεκτή.
Ακόμη, ο Βέμπερ είπε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα οφείλει να διαβεβαιώσει ότι θα σεβαστεί τις υπάρχουσες συμφωνίες πριν υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση για το χρέος της Ελλάδας.