ΚΟΣΜΟΣ

«Το σχέδιο Μέρκελ-Ολάντ γεννά ελπίδες για εκεχειρία»

«Το σχέδιο Μέρκελ-Ολάντ γεννά ελπίδες για εκεχειρία»

Ελπίδες για εκεχειρία άφησε στην πλευρά της Ουκρανίας το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασαν την Πέμπτη (05/02) στο Κίεβο οι Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουάλ Ολάντ. Την Παρασκευή (06/02) η παρουσίασή του στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι συνομιλίες που διεξήχθησαν στο Κίεβο μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου «αφήνουν ελπίδες για εκεχειρία» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ουκρανική προεδρία.

Η κοινή ανακοίνωση που επρόκειτο να κάνουν αργά το βράδυ οι τρεις ηγέτες ματαιώθηκε.

Ο Ποροσένκο υπογράμμισε πάντως ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να σεβαστούν τις ειρηνευτικές συμφωνίες που υπογράφηκαν στο Μινσκ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν από τη γερμανική εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ —αλλά διαψεύδονται από το Βερολίνο—, το γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπει την "επίτευξη μιας άμεσης εκεχειρίας" με αντάλλαγμα την παραχώρηση "μεγαλύτερης αυτονομίας" στους φιλορώσους αυτονομιστές σε μια έκταση μεγαλύτερη απ' όση υπολογιζόταν μέχρι σήμερα.

«Όσον αφορά τον Ποροσένκο, θέλουν να του δώσουν να καταλάβει με σαφήνεια ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία που έχει η Ουκρανία για να αποφύγει μια στρατιωτική ήττα και μια οικονομική κατάρρευση», ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποιήθηκε ότι θα του επιβληθούν νέες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έγραψε η εφημερίδα.

«Το άρθρο αυτό είναι ανακριβές», ήταν η απάντηση ενός εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης.

Όταν ρωτήθηκε αν οι πληροφορίες που δημοσίευσε η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ ευσταθούσαν, μια ουκρανική διπλωματική πηγή απάντησε λακωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Όχι».

Σχετικές ειδήσεις