ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Στον έλεγχο των Κούρδων δεκάδες χωριά γύρω από το Κομπάνι

Συρία: Στον έλεγχο των Κούρδων δεκάδες χωριά γύρω από το Κομπάνι

Δεκάδες χωριά γύρω από το Κομπάνι που βρίσκονταν εως σήμερα στον έλεγχο των τζιχανιστών του Ισλαμικού Κράτους, ανακατέλαβαν οι Κούρδοι της Συρίας, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) επέκτειναν για άλλη μια φορά τα εδάφη που ελέγχουν, καθώς έχουν καταλάβει μέχρι τώρα 101 χωριά αφότου νίκησαν τους τζιχαντιστές στη μάχη του Κομπάνι, στα τέλη Ιανουαρίου.

"Ελέγχουν πλέον μια έκταση 15-25 χιλιομέτρων στα ανατολικά, τα δυτικά και τα νότια του Κομπάνι", μιας πόλης με κουρδικό πληθυσμό πάνω στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, είπε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Η μάχη του Κομπάνι, το οποίο πολιορκούσαν επί σχεδόν τέσσερις μήνες οι τζιχαντιστές, είχε αποκτήσει συμβολική αξία αφού το ΙΚ την είχε αναγάγει σε βασικό στόχο του. Ουσιαστικά, από την πόλη δεν έχουν απομείνει παρά μόνο συντρίμμια.

Την 26η Ιανουαρίου οι τζιχαντιστές αποχώρησαν από το Κομπάνι και οι Κούρδοι μαχητές μπόρεσαν σταδιακά να απελευθερώσουν τα γύρω χωριουδάκια. Σε ορισμένα από αυτά οι άνδρες του ΙΚ έδωσαν σκληρή μάχη αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα εγκατέλειψαν χωρίς να συγκρουστούν με τους Κούρδους.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, από τις σημερινές συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 13 τζιχαντιστές.

Σχετικές ειδήσεις