ΚΟΣΜΟΣ

Ιορδανία: Πάνω από 56 βομβαρδισμοί κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους

Ιορδανία: Πάνω από 56 βομβαρδισμοί κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους

Σύμφωνα με τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας της Ιορδανίας, πάνω από 56 αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν, σε διάστημα τριών ημερών, κατά στόχων – που περιελάμβαναν βάσεις, αποθήκες όπλων και βασικές εγκαταστάσεις – του Ισλαμικού Κράτους, στη βορειοανατολική Συρία.

Η Ιορδανία ενίσχυσε την Πέμπτη τους βομβαρδισμούς που διεξάγει εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης ως απάντηση για την απάνθρωπη δολοφονία από το Ισλαμικό Κράτος ενός αιχμαλωτισθέντος ιορδανού πιλότου. Συνέχισε τις επιδρομές με την ίδια ένταση μέχρι και χθες, Σάββατο.

Σήμερα δεν ανακοινώθηκαν νέες επιδρομές.
"Επιτύχαμε αυτό που είχαμε στόχο. Καταστρέψαμε κέντρα επιμελητείας, αποθήκες όπλων και στοχεύσαμε κρησφύγετα των μαχητών τους", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πτέραρχος Μανσούρ αλ-Τζμπουρ, αρχηγός της ιορδανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Ιορδανία έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα σχεδόν το ένα πέμπτο των εξόδων του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, δήλωσε ο Τζμπουρ. Αμερικανικά αεροσκάφη συμμετείχαν στην αποστολή παρέχοντας πληροφορίες και επιτήρηση, είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ένας αμερικανός αξιωματουχος.

Ο Τζμπουρ δήλωσε πως ο κύριος στόχος των βομβαρδισμών θα συνεχίσει να είναι να πληγεί ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγντάντι, να σταματήσει το παράνομο εμπόριο πετρελαίου που διεξάγει η τζιχαντιστική οργάνωση και να καταστραφούν οι βάσεις εκπαίδευσης, οι φρουρές και τα κέντρα διοίκησής της.

"Είμαστε αποφασισμένοι να τους εξαφανίσουμε από προσώπου Γης", δήλωσε ο πτέραρχος.

Τουλάχιστον 7.000 μαχητές σκοτώθηκαν τις λίγες τελευταίες εβδομάδες που βομβαρδίζει ο συνασπισμός, πρόσθεσε.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας έχει δηλώσει ότι θα εκδικηθεί τον θάνατο του πιλότου Μάαζ αλ-Κασάσμπεχ και έχει διατάξει τους διοικητές του να ετοιμασθούν για ένα μεγαλύτερο στρατιωτικό ρόλο στο διεθνή συνασπισμό που πολεμά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Πολλοί Ιορδανοί εκφράζουν φόβους ότι η μεγαλύτερη εμπλοκή θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση μαχητικών ισλαμιστών μέσα στο χασεμιτικό βασίλειο.

Σχετικές ειδήσεις