ΚΟΣΜΟΣ

Τους 300 φθάνουν οι αγνοούμενοι μετανάστες στη Μεσόγειο - Φόβοι για νεκρούς

Τους 300 φθάνουν οι αγνοούμενοι μετανάστες στη Μεσόγειο - Φόβοι για νεκρούς

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι ο αριθμός των προσφύγων που αγνοούνται στη θάλασσα μετά τη βύθιση των τριών σκαφών στα οποία επέβαιναν, ανοικτά της Λιβύης, ανέρχεται σε 300.

Τρία σκάφη, μεταφέροντας 100 ανθρώπους το καθένα, αγνοούνται, σύμφωνα με τις συνεντεύξεις των διασωθέντων από τα δύο πλεούμενα στο νησί Λαμπεντούζα, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η Μπάρμπαρα Μολινάριο, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας.

Τα τρία σκάφη απέπλευσαν από τη Λιβύη μαζί με ένα τέταρτο πλεούμενο, από το οποίο η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε 105 πρόσφυγες την Κυριακή σε ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες, με σφοδρούς ανέμους, υψηλά κύματα και θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν.

Οι 29 από τους διασωθέντες πέθαναν από υποθερμία στις 18 ώρες που χρειάσθηκε η ακτοφυλακή για να τους μεταφέρει στην Ιταλία.

Νωρίτερα αναφορές έκαναν λόγο για πάνω από διακόσιους νεκρούς, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εννέα διασωθέντων.

Σύμφωνα με τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των ανθρώπων που διασώθηκαν από την ιταλική Ακτοφυλακή, τα δύο πλεούμενα ήταν ασφυκτικά γεμάτα με μετανάστες και ανατράπηκαν στα λιβυκά χωρικά ύδατα.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και με εναέρια μέσα, πάνω από την θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου, αποδείχτηκε ατελέσφορή, καθώς πλην των εννέα ανθρώπων που περισυνελέγησαν ζωντανοί, δεν υπάρχουν ελπίδες για άλλους επιζώντες.

Σχετικές ειδήσεις