ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Επαναλαμβάνεται η δίκη των 36 καταδικασμένων σε θάνατο

Αίγυπτος: Επαναλαμβάνεται η δίκη των 36 καταδικασμένων σε θάνατο

Η επανάληψη της δίκης 36 υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε θάνατο, αποφασίστηκε την Τετάρτη (11/02) από αιγυπτιακό δικαστήριο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο δικαστικές πηγές.

Οι 36 κατηγορούμενοι ήταν μεταξύ των 183 που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο τον περασμένο Ιούνιο από δικαστήριο της επαρχίας Μίνγια, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Αιγύπτου. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του κινήματος Μοχάμεντ Μπαντίε, δικάστηκαν ερήμην. Το δικαστήριο δεν διευκρίνισε το σκεπτικό για την απόφαση να επαναληφθεί η δίκη.

Στον Μπαντίε καθώς και σε άλλους κατηγορουμένους είχαν ασκηθεί διώξεις σε σχέση με τις βιαιότητες που ξέσπασαν τον Αύγουστο του 2013 κοντά στην περιοχή Μίνγια, μετά την ανατροπή από τις δυνάμεις του στρατού του προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι ένα μήνα νωρίτερα.

Οι σκληρές ποινές που έχουν επιβληθεί εναντίον εκατοντάδων υποστηρικτών της Αδελφότητας μετά την ανατροπή του Μόρσι, έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονης κριτικής από ομάδες που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μετά την απομάκρυνση του Μόρσι από την εξουσία, η Μουσουλμανική Αδελφότητα δέχτηκε το χειρότερο πλήγμα στην ιστορία της, με εκατοντάδες μέλη της να έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων και χιλιάδες ακόμα να έχουν συλληφθεί.

Σχετικές ειδήσεις