ΚΟΣΜΟΣ

Μαίνονται οι μάχες μεταξύ συμμαχίας-Μπόκο Χαράμ

Μαίνονται οι μάχες μεταξύ συμμαχίας-Μπόκο Χαράμ

Οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού της συμμαχίας (Νιγηρία, Νίγηρας, Τσαντ, Καμερούν, Μπενίν) και των μαχητών της Μπόκο Χαράμ μαίνονται με το στρατό του Τσαντ να πετυχαίνει την Τετάρτη (11/02) μια μικρή νίκη επί των φανατικών ισλαμιστών.

Αργά το απόγευμα, η οργάνωση επιτέθηκε μέσω δύο βομβιστριών-καμικάζι που επιχείρησαν, χωρίς αποτέλεσμα όμως, να σκορπίσουν το θάνατο στην πόλη Ντίφα του Νίγηρα.

Νωρίτερα σήμερα, ο στρατός του Τσαντ ανακοίνωσε ότι σε συγκρούσεις με τη Μπόκο Χαράμ σκοτώθηκαν 13 μαχητές στη νιγηριανή πόλη Γκαμπόρου.

«Πραγματοποιήθηκαν δύο επιθέσεις αυτοκτονίας σήμερα από γυναίκες», δήλωσε πηγή της αστυνομίας αναφερόμενη στη βομβιστική επίθεση που έλαβε χώρα στη Ντίφα. «Οι δύο γυναίκες σκοτώθηκαν και πιστεύω ότι ήταν τα μόνα θύματα».

Συγκρούσεις ξέσπασαν στη νιγηριανή πόλη Γκαμπόρου, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Καμερούν και το Τσαντ, όπου έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες στρατιώτες του Τσαντ προκειμένου να στηρίξουν τις δυνάμεις του Καμερούν στην προσπάθειά τους να αποκρούσουν τις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ. Ο στρατός του Τσαντ ανακοίνωσε ότι 11 στρατιώτες τραυματίστηκαν εξαιτίας των συγκρούσεων, 3 από τα 14 οχήματα της οργάνωσης καταστράφηκαν και ένα κατασχέθηκε.

«Γνωρίζαμε ότι επρόκειτο να μας επιτεθούν. Τους περιμέναμε. Η μάχη δεν κράτησε πολύ. Τράπηκαν σε φυγή», δήλωσε πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις του Τσαντ.

Η Νιγηρία, το Τσαντ, το Καμερούν, ο Νίγηρας και το Μπενίν έχουν δεσμευθεί να συγκροτήσουν μια δύναμη με συνολικά 8.700 άνδρες για να εξουδετερωθεί η απειλή της Μπόκο Χαράμ.

Οι αρχές στην Ντίφα έχουν κηρύξει την περιοχή σε δεκαπενθήμερη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ πραγματοποιούν έρευνες από σπίτι σε σπίτι για να εντοπίσουν μέλη της Μπόκο Χαράμ.

Τέσσερις άνδρες, οι οποίοι επέβαιναν σε ένα φορτηγό με προορισμό την πόλη Ζίντερ του Νίγηρα συνελήφθησαν, δήλωσε μια άλλη πηγή προσκείμενη στις νιγηριανές ένοπλες δυνάμεις.

Τα σχολεία στην Ντίφα θα παραμείνουν κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια των 15 ημερών, ενώ πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους προκειμένου να μεταφέρουν τις οικογένειές τους σε ασφαλέστερες περιοχές, όπως σημείωσε αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης.

Σχετικές ειδήσεις