ΚΟΣΜΟΣ

Σε κρίση το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας

Σε κρίση το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας

Την ώρα που το κίνημα Podemos εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις στην Ισπανία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα βρίσκεται σε κρίση και κινδυνεύει με εσωτερικό διχασμό.

Την Τετάρτη (11/02) αποπέμφθηκε ο επικεφαλής του κόμματος στη Μαδρίτη, καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς, γεγονός που βέβαια και σχολιάστηκε από ΜΜΕ και αντιπάλους.

«Η κεντρική διεύθυνση του κόμματος ενέκρινε ένα ψήφισμα με τον οποίο απαλλάσσει από τα καθήκοντά της τη διεύθυνση του κόμματος στη Μαδρίτη επικεφαλής της οποίας ήταν ο Τομάς Γκόμεθ», ανακοίνωσε ο γραμματέας του κόμματος Σεζάρ Λουένα.

Την απόφαση έλαβε ο γενικός γραμματέας του PSOE Πέδρο Σάντσεθ, ενώ το αριστερό κόμμα Ποδέμος προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το κόμμα αυτό ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2014 με βασικό πυλώνα της πολιτικής του τη μάχη εναντίον της διαφθοράς, ένα θέμα που απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τους Ισπανούς πολίτες.

Το όνομα του Γκόμεθ, σε βάρος του οποίου δεν διεξάγεται έρευνα αυτή την περίοδο, ενώ ο ίδιος διατρανώνει την αθωότητά του, αναφέρεται εδώ και εβδομάδες στο πλαίσιο της έρευνας που σχετίζεται με την φερόμενη υπερτιμολόγηση ενός σχεδίου κατασκευής δικτύου τραμ στο Πάρλα, νότια της Μαδρίτης, όπου είχε διατελέσει δήμαρχος το διάστημα μεταξύ 1999 και 2008.

Ορισμένοι από τους συνεργάτες του έχουν επίσης αναφερθεί στις έρευνες για την «επιχείρηση Punica», μία υπόθεση διαφθοράς που εμπλέκει πολλούς εκλεγμένους σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι έλαβαν προμήθειες ως αντάλλαγμα για να υπογράψουν δημόσιες συμβάσεις ύψους σχεδόν 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα γεγονότα αυτά «βλάπτουν σε μεγάλο βαθμό τη δημόσια εικόνα του PSOE όπως επίσης προκαλούν μία οργανική αστάθεια» του κόμματος στη Μαδρίτη και σε εθνικό επίπεδο, επισήμανε ο Σεζάρ Λουένα.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο λάθος που έχει καταστροφικές συνέπειες για το κόμμα μας» σημείωσε ο Τομάς Γκόμεθ και προσέθεσε ότι όταν ενημερώθηκε για την αποπομπή του, νόμιζε πως επρόκειτο για «αστείο».

Ρoή Ειδήσεων