ΚΟΣΜΟΣ

Σουδανοί στρατιώτες κατηγορούνται για ομαδικούς βιασμούς 221 γυναικών

Σουδανοί στρατιώτες κατηγορούνται για ομαδικούς βιασμούς 221 γυναικών

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατηγόρησε μέλη του στρατού του Σουδάν ότι βίασαν τουλάχιστον 221 γυναίκες και κορίτσια στην επαρχία Νταρφούρ περί τα τέλη του 2014, μετά την καταγγελίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι οι κοινές προσπάθειες του να ερευνήσει τις καταγγελίες σε συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση εμποδίστηκαν από τις αρχές στο Χαρτούμ.

Η ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι οι δεκάδες ομαδικοί βιασμοί διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια «οργανωμένων επιθέσεων» που διήρκησαν 3 ημέρες κι έκανε λόγο περί ενός ενδεχόμενου «εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας».

Η HRW δήλωσε ότι 15 επιζώντες, μια αυτόπτης μάρτυρας καθώς και 23 ακόμα πηγές τις οποίες χαρακτηρίζει αξιόπιστες της έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τους βιασμούς που διαπράχθηκαν στην πόλή Ταμπίτ του Νταρφούρ μεταξύ της 30ής Οκτωβρίου και της 1ης Νοεμβρίου.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι συγκέντρωσε τα ονόματα και άλλες πληροφορίες για 221 θύματα.
«Οι μαζικοί βιασμοί γυναικών και κοριτσιών στην περιοχή Ταμπίτ μπορεί να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», τόνισε η οργάνωση.

Ένας εκπρόσωπος του σουδανικού στρατού, ο Αλσουάρμι Χάλιντ, απέρριψε τις κατηγορίες ως «απολύτως ψευδείς» και έκανε λόγο για μια προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις στο Σουδάν ώστε να επιτρέψει την παραμονή της δύναμης του ΟΗΕ και της ΑΕ, της UNAMID, στο Νταρφούρ.

Ο ΟΗΕ έχει καταγγείλει ότι στο Νταρφούρ οι βιασμοί έχουν χρησιμοποιηθεί σαν πολεμικό όπλο.

Σχετικές ειδήσεις