Ο άνθρωπος που μας έδωσε τη Nutella δεν υπάρχει πια

Σοφία Βεργοπούλου

Ο Michele Ferrero, ήταν ένας θρύλλος. Αρκεί το ότι κατείχε τη μυστική συνταγή της Nutella. Ο θάνατός του, χθες (14/2) συγκλόνισε την Ιταλία αλλά και όλους εκείνους που έχουν βουτήξει μέσα σε μια Nutella σα να μην υπάρχει αύριο.

Μιλάμε μάλλον για ένα από τα πλέον εμβληματικά comfort food. Ποιός ήταν όμως ο Michele Ferrero; Ναι φυσικά όλοι ξέρουμε τα Kinder Eggs, τα σοκολατάκια του πρέσβη Ferrero Rocher και τα Tic Tac . Αλλά ποιός ήταν; Πως έγιναν όλα αυτά;

Το 1942 ο ζαχαροπλάστης Pietro Ferrero έφτιαχνε γλυκά για το καφέ της γυναίκας του Piera στην πόλη της Alba. Η έλλειψη κακάο, λόγω πολέμου τον ανάγκασε να πειραματιστεί με τα φουντούκια, τα οποία υπήρχαν σε αφθονία στην περιοχή. Κάπως έτσι κατέληξε σε μια συνταγή που περιείχε φουντούκια, βούτυρο κακάο και σπορέλαιο. Αυτήν την πάστα την ονόμασε pasta gianduja (όπου gianduja είναι το όνομα ενός δημοφιλούς καραναβαλικού χαρακτήρα).

Η συνταγή έμεινε κρυφή και το προϊόν άρχισε να πουλάει τρελλά στη Βόρεια Ιταλία. Η επιτυχία του ήταν τέτοια που το καφέ μετατράπηκε σε βιοτεχνία για το προϊόν, το οποίο το 1964 μετονομάστηκε σε Nutella. Tην επιχείρηση είχε ήδη αναλάβει ο Michele. Σήμερα η Nutella παρασκευάζεται σε 11 βιομηχανίες και διατίθεται σε 160 χώρες.

Ο Michele γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1925 και κληρονόμησε την επιχείρηση το 1949, μετά το θάνατο του πατέρα του. Τα πρώτα εργοστάσια άνοιξαν το 1956 στη Γερμανία και το 1958 στη Γαλλία. Στα τέλη του 1990 ο Michele αποσύρθηκε και η επιχείρηση διοικείται έκτοτε από τους γιούς του Pietro και Giovanni. Ο Pietro πέθανε το 2001 σε ηλικία μόλις 47 ετών.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved