ΚΟΣΜΟΣ

DW: Kαθαρή νίκη του SPD, ιστορική ήττα του CDU

DW: Kαθαρή νίκη του SPD, ιστορική ήττα του CDU

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς επικράτησαν με διαφορά στο Αμβούργο. Το ποσοστό τους αγγίζει το 47%, ωστόσο παραμένει αβέβαιη η αυτοδυναμία. Εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό για τους Χριστιανοδημοκράτες.

Στόχος του σοσιαλδημοκράτη νυν δημάρχου Όλαφ Σολτς ήταν να διατηρήσει την αυτοδυναμία, που είχε καταφέρει να εξασφαλίσει στις τελευταίες εκλογές του 2011.

Ανατρέποντας τα προγνωστικά που ήθελαν τους Σοσιαλδημοκράτες αποδυναμωμένους, το SPD κατακτά εκ νέου το πολύ υψηλό ποσοστό του 47 %, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του exit poll που διενήργησε το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων Ιnfratest-dimap.

Το ποσοστό αυτό όμως δεν φαίνεται να επαρκεί για να τους χαρίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας το πιο πιθανό σενάριο είναι η συγκυβέρνηση με τους Πρασίνους, όπως είχε δεσμευθεί άλλωστε προεκλογικά ο Όλαφ Σολτς.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), αντίθετα ,σημειώνουν ιστορική ήττα, αφού το ποσοστό που κατακτούν εκτιμάται στο 16 % των ψήφων. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που έχουν καταγράψει στην ιστορία τους στη χανσεατική πόλη.

Οι Πράσινοι (Grüne) έρχονται τρίτοι καταγράφοντας ποσοστό που αγγίζει το 12%, ακολουθούμενοι από το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), το οποίο καταγράφει ποσοστό 8,5%.Από την άλλη πλευρά, το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη της αναμέτρησης, καταγράφοντας ποσοστό γύρω στο 7%, εξασφαλίζοντας και πάλι την είσοδό του στο τοπικό κοινοβούλιο του Αμβούργο.

Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη επιττυχία σε τοπικό κοινοβούλιο για τους Φιλελευθέρους, μετά τη μεγάλη ήττα που υπέστησαν στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές, η οποία τους οδήγησε εκτός Μπούντεσταγκ.

Τέλος το ευρωσκεπτικιστικό Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD) αναμένεται να εισέλθει με οριακά στο τοπικό κοινοβούλιο, κατακτώντας ποσοσό μεταξύ 5,2 - 5,5%. Πρόκειται για την πρώτη νίκη τους σε κοινοβούλιο της δυτικής Γερμανίας, ενώ μέχρι στιγμής το AfD εκπροσωπείται σε τρία ανατολικογερμανικά κρατίδια και συγκεκριμένα στο Βρανδεμβούργο, τη Σαξονία και τη Θουριγγία.

Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013 σκόνταψε οριακά στο εκλογικό όριο του 5 %, συγκεντρώνοντας 4,7 %, ωστόσο στις ευρωεκλογές του 2014 κατάφερε να εξασφαλίσει 7 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Στις τοπικές εκλογές του Αμβούργου συμμετείχαν περίπου 1,3 εκατομ. πολίτες, ενώ για πρώτη φορά είναι το δικαίωμα ψήφου 16χρονοι και 17χρονοι.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το τοπικό κοινοβούλιο του Αμβούργου (Hamburger Bürgerschaft) είναι ένα «κοινοβούλιο ημιαπασχολούμενων (part time) βουλευτών».

Οι βουλευτές που το συγκροτούν έχουν το δικαίωμα να ασκούν κανονικά το επάγγελμά τους, δεδομένου ότι η ολομέλεια συνέρχεται συνήθως μόλις κάθε δύο εβδομάδες. Οι συνεδριάσεις λαμβάνουν χώρα στο δημαρχείο της πόλης-κρατιδίου. Αντίστοιχη είναι βέβαια και η βουλευτική αποζημίωση η οποία ανέρχεται στην παρούσα φάση στα 2.600 ευρώ μηνιαίως.

Σχετικές ειδήσεις