ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Λύση κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη

Ιταλία: Λύση κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη

Ο χρόνος εξαντλείται για την εξεύρεση μιας λύσης στη Λιβύη απέναντι στον "εμφανή" κίνδυνο συνένωσης της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και άλλων τοπικών πολιτοφυλακών, δήλωσε σήμερα ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι.

"Η επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή απαιτεί από τη διεθνή κοινότητα να αλλάξει ρυθμούς, πριν να είναι πολύ αργά", δήλωσε ο υπουργός ενώπιον των ιταλών βουλευτών. "Δεν υπάρχει άπειρος χρόνος" και οι προθεσμίες για μια πολιτική λύση μπορεί να εκπνεύσουν, υπογράμμισε καλώντας τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειες.

Ο χρόνος είναι ακόμη πιο περιορισμένος, εξηγεί ο Τζεντιλόνι, όσο υπάρχουν "προφανείς κίνδυνοι" στη Λιβύη για συνένωση του ΙΚ και τοπικών πολιτοφυλακών.

"Είμαστε απέναντι σε μια χώρα με τεράστια έκταση και ελλειματικούς θεσμούς και αυτό έχει συνέπειες εν δυνάμει σοβαρές όχι μόνο για εμάς αλλά και για τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα της διαδικασίας μετάβασης στα γειτονικά αφρικανικά κράτη. Η μόνη λύση στην κρίση στη Λιβύη είναι η πολιτική λύση", επισήμανε διαβεβαιώνοντας ότι η Ιταλία δεν θέλει ούτε "περιπέτειες και ακόμη λιγότερο σταυροφορίες."

Η Ιταλία ελπίζει ότι κατά την αποψινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη θα γίνει κατανοητή η ανάγκη για "ενίσχυση των προσπαθειών ώστε να ευνοηθεί ο πολιτικός διάλογος στη Λιβύη".

Οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, μεταξύ τους η Ιταλία, έδωσαν στη δημοσιότητα χθες κοινή δήλωση στην οποία τονίζουν την ανάγκη μιας "πολιτικής λύσης" στη Λιβύη και απευθύνουν έκκληση για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την οποία είναι έτοιμες να στηρίξουν. Ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας που οι δυνάμεις αυτές (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία) δηλώνουν έτοιμες να στηρίξουν, αποτελεί την καλύτερη ελπίδα για τους Λίβυους", υπογραμμίζουν.

Στη δήλωση αυτή οι χώρες της Δύσης ανακοινώνουν εξάλλου ότι ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Μπερναρντίνο Λεόν, θα συγκαλέσει εντός των προσεχών ημερών σειρά συνεδριάσεων με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Αυτοί που δεν θα μετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία συμφιλίωσης θα αποκλειστούν από την "πολιτική λύση στη Λιβύη", αναφέρουν στη δήλωσή τους.

Σχετικές ειδήσεις