ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Απομακρύνεται ο στρατός από το Ντεμπάλτσεβε

Ουκρανία: Απομακρύνεται ο στρατός από το Ντεμπάλτσεβε

Ο ουκρανικός στρατός απομακρύνει μέρος των περικυκλωμένων από τους φιλορώσους αυτονομιστές δυνάμεών του στο Ντεμπάλτσεβε, μετά τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις των ανταρτών κατά της στρατηγικής σημαίας πόλης της ανατολικής Ουκρανίας μεσούσης της "κατάπαυσης του πυρός" που συμφωνήθηκε στο Μινσκ, ανακοίνωσε ανώτατος αξιωματούχος της Ουκρανίας.

"Η απεμπλοκή των στρατιωτών μας βρίσκεται σε εξέλιξη, απομακρύνουμε τμήμα τους από την περικύκλωση", δήλωσε ο Ιλια Κίβα, υποδιοικητής της τοπικής αστυνομίας διαβεβαιώνοντας ότι οι Ουκρανοί δεν έχουν εγκαταλείψει την πόλη."Συνεχίζονται οι οδομαχίες. Υπήρξε και μία μικρή μάχη με τανκς".

"Μέρος των ουκρανικών δυνάμεων παραμένει στο Ντεμπάλτσεβε όπου διεξάγουν ειδική επιχείρηση", δήλωσε από την πλευρά του ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο Βλαντισλάβ Σελέζνιεφ.

Οι ουκρανικές αρχές ζήτησαν από τους Δυτικούς "αυστηρή απάντηση" προς τη Μόσχα μετά την είσοδο των φιλορώσων ανταρτών στο Ντεμπάλτσεβε, σιδηροδρομικό κόμβο ανάμεσα στις δύο "πρωτεύουσες" των ελεγχόμενων από τους αντάρτες περιοχών, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε την τρίτη ημέρα της "κατάπαυσης του πυρός" στην ανατολική Ουκρανία, η οποία συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μινσκ από την Ομάδα Επαφής (Κίεβο-φιλορώσοι αυτονομιστές-ΟΑΣΕ) υπό την αιγίδα των ηγετών της Ρωσίας, της Ουκρανία, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Χθες η Ουάσινγκτον καταδίκασε με δριμύτητα την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός "από τους φιλορώσους αντάρτες που ενεργούν σε συντονισμό με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις".

Εάν η Μόσχα συνεχίσει να παραβίαζει τις συμφωνίες του Μινσκ, "το τίμημα για τη Ρωσία θα είναι πολύ υψηλό", προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Πέτρο Ποροσένκο.

Σχετικές ειδήσεις