ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Επίθεση προς τη Δύση με αιχμές για τις ΗΠΑ

Λαβρόφ: Επίθεση προς τη Δύση με αιχμές για τις ΗΠΑ

Κατηγορίες προς την Δύση εξαπέλυσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι επιδιώκει να επιβάλει στον υπόλοιπο κόσμο την ιδεολογία της και ότι έχει βυθίσει στο χάος τη Μέση Ανατολή, όπου τροφοδοτούν την άνοδο του εξτρεμισμού με στόχο να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους να διευθύνουν τον κόσμο.

Κατά την ομιλία του σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που οργανώθηκε από την Κίνα, η οποία προεδεύει του Συμβουλίου, και με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε, χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένες χώρες, την κατάφωρη παραβίαση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και ειδικότερα, «της ανεξαρτησίας, της ισότητας των κυρίαρχων κρατών, της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις», προβάλλοντας ως παραδείγματα τις δυτικές επεμβάσεις στη Συρία, την Λιβύη και το Ιράκ.

«Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών για την διεύθυνση της πορείας του κόσμου, της κυριαρχίας των πάντων και παντού και της χρήσης της στρατιωτικής βίας κατά μονομερή τρόπο για την εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων», είπε.

«Ολα αυτά έχουν βυθίσει τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στην αστάθεια και το χάος και, σε μεγάλο βαθμό, έχουν δημιουργήσει κατάλληλο έδαφος για την ανάπτυξη των εξτρεμισμών», είπε.

Για όσους «δεν συνεργάζονται, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι, ανάμεσά τους η αλλαγή καθεστώτος, η ανοικτή υποστήριξη του αντισυνταγμαιτκού πραξικοπήματος στην Ουκρανία εδώ και έναν χρόνο», είπε καταγγέλλοντας τις μονομερείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Αντανάς Λινκεβίσιους απάντησε με σκληρή γλώσσα στις επικρίσεις του Λαβρόφ.

«Από την ανατολική Ουκρανία μέχρι στην Υπερδνειστερία του Μόλδοβα, μέχρι την Αμπχαζία της Γεωργίας και τις περιοχές της Νότιας Οσετίας εφαρμόζεται το μοτίβο της ανάμειξης της Ρωσίας στις υποθέσεις κυρίαρχων ανεξάρτητων γειτονικών της κρατών...

Εδώ και έναν χρόνο, η Ουκρανία δέχεται την επίθεση ρώσων κομάντος και μισθοφόρων», είπε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά της, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Σαμάνθα Πάουερ δήλωσε ότι η έκκληση της Μόσχας για μεγαλύτερο σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών και της εδαφικής τους ακεραιότητας είναι υποκριτική.

«Σήμερα η Ρωσία εκπαιδεύει, εξοπλίζει, υποστηρίζει και μάχεται μαζί με τους αυτονομιστές που κατέλαβαν βάναυσα ουκρανικό έδαφος σε μία κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και σε μία επίθεση κατά της κυριαρχίας της γειτονικής της χώρας», ανέφερε.

Ρoή Ειδήσεων