Ανατολική Ουκρανία: Τρεις νεκροί μετά από δύο ημέρες ηρεμίας

Newsroom Newsroom

Ανατολική Ουκρανία: Τρεις νεκροί μετά από δύο ημέρες ηρεμίας

Οι ελπίδες πως η εκεχειρία μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ανατολική Ουκρανία εξανεμίστηκαν, έπειτα από το θάνατο τριών Ουκρανών στρατιωτικών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού.

Ο στρατός της Ουκρανίας δεν είχε καταγράψει κανέναν θάνατο στις τάξεις του τις προηγούμενες δύο ημέρες, γεγονός που είχε δημιουργήσει ελπίδες ότι η εκεχειρία εφαρμοζόταν πραγματικά. Η κατάπαυση του πυρός τέθηκε επισήμως σε εφαρμογή την 15η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες επιτέθηκαν «με άρματα μάχης και όλμους» εναντίον ουκρανικών θέσεων στις κοινότητες Οπιτνέ, Βοντιανέ και Αντιίβκα, κοντά στα συντρίμμια του αεροδρομίου του Ντονέτσκ.

Το αεροδρόμιο αυτό, θέατρο σκληρών μαχών και όλο και πιο σφοδρών βομβαρδισμών, πέρασε στον πλήρη έλεγχο των ανταρτών την 23η Ιανουαρίου, αλλά οι συγκρούσεις δεν έχουν σταματήσει εντελώς.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως σήμερα για να συζητήσει σχετικά με την εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, όπου συνεχίζεται η απόσυρση των βαρέων όπλων από το μέτωπο.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι η Ρωσία θα συνέχιζε να αποτελεί μια «στρατιωτική απειλή» ακόμη και στην περίπτωση που η εκεχειρία εφαρμοζόταν απαρέγκλιτα.

«Ακόμη και με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο... η στρατιωτική απειλή από ανατολάς δυστυχώς θα παρέμενε», τόνισε ο Ποροσένκο σε μια ομιλία στην Ανωτάτη Σχολή Εθνικής Άμυνας της χώρας του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Παρότι ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να αποσύρει βαριά όπλα σήμερα παραμένει σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα επίθεση από τους αυτονομιστές, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Σερχίι Γκαλούσκο.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved