ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισλαμικό Κράτος απελευθέρωσε 19 Ασσύριους χριστιανούς

Το Ισλαμικό Κράτος απελευθέρωσε 19 Ασσύριους χριστιανούς

Δεκαεννιά Ασσύριους χριστιανούς που κρατούσε αιχμαλώτους στη Συρία, απελευθέρωσε το Ισλαμικό Κράτος, έπειτα από «απόφαση ισλαμικού δικαστηρίου», όπως ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προσθέτοντας ωστόσο ότι πάνω από 200 ακόμη Ασσύριοι παραμένουν στα χέρια των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, πρόκειται για ανθρώπους τους οποίους το ΙΚ είχε αιχμαλωτίσει τον περασμένο μήνα, όταν είχε προελάσει και καταλάβει πάνω από 10 χωριά όπου κατοικούσαν μέλη της χριστιανικής αυτής μειονότητας κοντά στη Χασάκα (πόλη στα βορειοανατολικά η οποία ελέγχεται στο μεγαλύτερο μέρος από τους Κούρδους).

Το ΙΚ δεν έχει αναλάβει πάντως την ευθύνη για τις απαγωγές.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διευκρίνισε επίσης ότι οι Ασσύριοι που απελευθερώθηκαν είναι 17 άνδρες και 2 γυναίκες.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει σφαγιάσει μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων αλλά και σουνίτες μουσουλμάνους οι οποίοι δεν ορκίζονται πίστη στο «χαλιφάτο» που έχει ανακηρύξει ότι εγκαθίδρυσε. Η οργάνωση είχε μάλιστα δημοσιοποιήσει τον περασμένο μήνα ένα βίντεο στο οποίο απεικονιζόταν ο αποκεφαλισμός 21 Αιγυπτίων Κοπτών χριστιανών στη Λιβύη.

Από την πλευρά της, η μειονοτική οργάνωση «Ασσυριακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανέφερε οι 19 όμηροι απελευθερώθηκαν μετά την καταβολή λύτρων.

Ένα στέλεχος της οργάνωσης, η οποία εδρεύει στη Σουηδία, ο Οσάμα Έντουαρντ, δήλωσε μάλιστα ότι οι όμηροι έφθασαν νωρίτερα σήμερα (1/3) σε μια εκκλησία στη Χασάκα μετά την απελευθέρωσή τους, διευκρινίζοντας ότι τους υποδέχθηκε «ο Ασσύριος αρχιεπίσκοπος Εφραίμ Αθηναήλ».

Ο Οσάμα Έντουαρντ δεν ήταν ωστόσο σε θέση να προσδιορίσει το ποσό που δόθηκε ως λύτρα, υπενθύμισε πάντως ότι τον Νοέμβριο, Ασσύριοι που είχαν απαχθεί από το ΙΚ είχαν απελευθερωθεί μετά την καταβολή λύτρων 1.700 αμερικανικών δολαρίων κατ' άτομο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Δικτύου, χθες ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ασσύριους και επικεφαλής αραβικών μουσουλμανικών φυλών με το Ισλαμικό Κράτος για την απελευθέρωση όλων των ομήρων…

Σχετικές ειδήσεις