ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ολάντ σπάει το «εμπάργκο» και επισκέπτεται την Κούβα

Ο Ολάντ σπάει το «εμπάργκο» και επισκέπτεται την Κούβα

Ο πρώτος αρχηγός του γαλλικού κράτους που θα επισκεφθεί την Κούβα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου θα γίνει σύντομα ο Φρανσουά Ολάντ.

Όπως έγινε γνωστό από τα Ηλύσια Πεδία, ο Ολάντ θα μεταβεί στο νησί της Καραϊβικής τον Μάιο, για να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την αύξηση του εμπορίου, των επενδύσεων και του πολιτικού διαλόγου με την Αβάνα.

Ο Ολάντ θα είναι στην Κούβα στις 11 Μαΐου ως μέρος του ταξιδιού του στα γαλλικά υπερπόντια εδάφη της Μαρτινίκας και της Γουαδελούπης. Η ανακοίνωση έγινε στο ευρύτερο πλαίσιο της αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κούβας μετά από μισό αιώνα έντασης. Χθες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι ελπίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανοίξουν πρεσβεία στην Αβάνα τον Απρίλιο.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς συναντήθηκε με τον Κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, στο πρώτο ταξίδι υψηλόβαθμου Γάλλου αξιωματούχου στην Κούβα εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.

Η Γαλλία προσπαθεί να επεκτείνει τις επιχειρηματικές σχέσεις της με τη Λατινική Αμερική και αντιμετωπίζει την Κούβα ως σημαντικό παράγοντα στην περιοχή.

Περίπου 60 γαλλικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Κούβα, συμπεριλαμβανομένων του κατασκευαστικού ομίλου Bouygues, του ομίλου ποτοποιίας Pernod Ricard και των ξενοδοχείων Accor.

Ρoή Ειδήσεων