ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ελάχιστες οι ελπίδες διάσωσης των αγνοούμενων ανθρακωρύχων (video)

Ουκρανία: Ελάχιστες οι ελπίδες διάσωσης των αγνοούμενων ανθρακωρύχων (video)

Η έκρηξη που σημειώθηκε στο ανθρακωρυχείο Ζασιάντκο, στο προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντόνετσκ, στην Ανατολική Ουκρανία, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 30 ανθρώπους.

Δεκάδες εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένοι στις υπόγειες στοές, με τις πιθανότητες διάσωσής τους να περιορίζονται ώρα με την ώρα.

Όπως εκτιμούν οι άνδρες της διάσωσης, οι πιθανότητες να ανασυρθούν ζωντανοί ολοένα και λιγοστεύουν.

Οι αρμόδιοι της τοπικής υπηρεσίας ασφάλειας των ανθρακωρυχείων ανακοίνωσαν ότι η έκρηξη δεν συνδέεται με τις συγκρούσεις που σημειώνονται σε γειτονική περιοχή μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων, ενώ το Κίεβο κατηγορεί τους αντάρτες ότι εμποδίζουν την πρόσβαση στα συνεργεία διάσωσης προς τον τόπο του δυστυχήματος.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι το Κίεβο έστειλε στον τόπο του δυστυχήματος σωστικά συνεργεία, «αλλά οι ρώσοι τρομοκράτες δεν επέτρεψαν σε αυτά να φθάσουν εκεί», χρησιμοποιώντας έναν όρο που χρησιμοποιείται συχνά από το Κίεβο για να χαρακτηρίσει τους αυτονομιστές.

Οι τοπικές αρχές εκτιμούν τον αριθμό των αγνοουμένων στους 50 ανθρώπους.

Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να προσεγγίσουν το επίκεντρο της έκρηξης που βρίσκεται σε μεγάλο βάθος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Συγγενείς των ανθρακωρύχων έχουν συγκεντρωθεί στην είσοδο του Ζασιάντκο και ζητούν απεγνωσμένα να πληροφορηθούν για την τύχη των οικείων τους, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters που βρίσκεται επί τόπου.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Το συγκεκριμένο ανθρακωρυχείο έχει γίνει και στο παρελθόν τόπος πολύνεκρων δυστυχημάτων .

Το 2007, από έκρηξη που σημειώθηκε στο ίδιο ανθρακωρυχείο σκοτώθηκαν 106 ανθρακωρύχοι.

Σχετικές ειδήσεις